ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Πάθος της ΝΔ (αλλά και μερίδας του ΠΑΣΟΚ) για ιδιωτικά πανεπιστήμια.


Αναδημοσιεύω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Και σημειώνω κάτι που πέρασε στο ντούκου από τους περισότερους.

Την αήθη επίθεση του γνωστού τραμπούκου Θόδωρου Πάγκαλου στην δημόσια εκπαίδευση.

Σε συνέντευξη του στον Flash δήλωσε:«Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα Πανεπιστήμιο αποστεωμένο. Δεν παράγει τίποτα. Αυτά που διδάσκουν οι καθηγητές του, δεν αξίζουν μια δεκάρα. Είναι τελείως έξω από την σύγχρονη πραγματικότητα».

Και να φανταστείτε ότι το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως στηρίζει την δημόσια εκπαίδευση.

Ακολουθεί το άρθρο του δημοσιογράφου.


Πάθος της ΝΔ για ιδιωτικά ΑΕΙ«E» 19/5
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Πρόκληση προς τη συνταγματική νομιμότητα συνιστά πλέον η ύποπτη ως προς τα κίνητρά της επιμονή της κυβέρνησης Καραμανλή και του αρμόδιου υπουργού της, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, να προωθήσει με κάθε τρόπο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί τη συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών εταιρειών έκδοσης πτυχίων.


Το χειρότερο είναι ότι αφού απέτυχε να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε αυτόν τον κερδοσκοπικό εκφυλισμό της ανώτατης Εκπαίδευσης, τώρα αναζητεί τρόπους παραβίασης του Συντάγματος! Εχει καταστήσει προφανές τοις πάσι ότι θα αποπειραθεί να περάσει με νόμους αυτό που απέτυχε να κάνει με την αποτυχημένη προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος - πράγμα που είναι εξόφθαλμα παράνομο.


Το συνταγματικό πραξικόπημα που απεργάζεται η κυβέρνηση της Δεξιάς για να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα έχει ως πρόσχημα την αξιοποίηση σχετικών αποφάσεων της ΕΕ. Για να περιορίσει το πολιτικό κόστος, η ΝΔ επιζητά τη συνεργασία -συνενοχή, για την ακρίβεια- του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τέτοιοι κύκλοι μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αρνούνται τις συνέπειες της αποτυχίας αναθεώρησης του άρθρου 16 λόγω του συγκλονιστικού κινήματος φοιτητών και καθηγητών των ΑΕΙ που υπεράσπισαν τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.


Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τη χθεσινή συνέντευξη της Αννας Διαμαντοπούλου στην «Ελευθεροτυπία» όπου δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι σημαντική και πρέπει να γίνει με συναινετικό τρόπο»!


Είναι να απορεί κανείς αν αυτή η προσφορά συνενοχής -και δη εκ των προτέρων- του ΠΑΣΟΚ σε τεκταινόμενο συνταγματικό πραξικόπημα της ΝΔ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ συνιστά προσωπική πολιτική της Α. Διαμαντοπούλου, πράγμα καθόλου απίθανο, ή αν πρόκειται περί επίσημης προσφοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει ρόλο... «βοηθού πραξικοπηματία» της κυβέρνησης της Δεξιάς!


Το γράφουμε αυτό επειδή η Αννα Διαμαντοπούλου δεν αγνοεί φυσικά πως μετά την αποτυχία της ΝΔ να αναθεωρήσει το άρθρο 16 πρέπει να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια πριν επιτραπεί η επανέναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και σχεδόν δέκα ή κάτι λιγότερο μέχρι να ολοκληρωθεί.


Μέχρι τότε η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι παράνομη βάσει του Συντάγματος. Προς τι τότε η προσφορά χείρας βοηθείας προς την κυβέρνηση της ΝΔ από την Α. Διαμαντοπούλου, η οποία επιπροσθέτως φέρει τον τίτλο της «σκιώδους υπουργού Παιδείας» του ΠΑΣΟΚ, οπότε υπάρχει κίνδυνος όσα λέει να θεωρούνται ότι απηχούν τις επίσημες θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Αντιθέτως, ορθότατη υπήρξε η επισήμανση του Βαγγέλη Βενιζέλου αναφορικά με τον υπουργό Παιδείας ότι «αν βασική μέριμνα του υπουργού είναι να βρει τρόπους για να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα ή να ενισχύσει την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έλεγα ότι έχουμε ένα πρόβλημα προτεραιοτήτων και σεβασμού του Συντάγματος και σεβασμού των παιδιών που φοιτούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο».


Ενας τέτοιος υπουργός Παιδείας είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί από τη θέση του - εκτός αν ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του την ίδρυση υπουργείου... Ιδιωτικής (!) Παιδείας, οπότε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι φυσικά άριστη επιλογή. Τα κίνητρα της πολιτικής υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ είναι διαυγέστατα: πρόκειται για έναν κολοσσιαίο τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων και σύντομα δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο!


Αυτά τα δισεκατομμύρια θα μεταφερθούν από τις τσέπες των μαζών που έχουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στα πορτοφόλια ολίγων επιχειρηματιών της παιδείας, που θα γίνουν ζάπλουτοι σε χρόνο μηδέν και θα περιστοιχίζονται από έναν εσμό πολυπλόκαμο και πολυποίκιλο που θα εργαστεί με το αζημίωτο για την εδραίωση και διαφήμιση των ιδιωτικών ΑΕΙ.


ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ


Αβουλοι φοιτητές, ανούσιες σπουδές


Ραγδαία πτώση και όχι φυσικά αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών θα φέρει η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Οσοι πηγαίνουν σε αυτά θα πληρώνουν με μοναδικό στόχο την απόκτηση του πτυχίου, κατά το πρότυπο ίσως των ΤΕΕ που εξέδωσαν χιλιάδες πλαστά πτυχία και μάλιστα με «άριστα»! Θα εκλείψει βεβαίως και η έννοια του «ακαδημαϊκού πολίτη», η οποία, εκτός από τις γνώσεις, συμπεριλαμβάνει και τη διάπλαση της προσωπικότητας των φοιτητών μέσα από τις διαδικασίες διακίνησης ιδεών και συμμετοχής στο φοιτητικό κίνημα, αλλά η παραγωγή άβουλων φοιτητών-ρομπότ είναι όραμα για τη Δεξιά, όχι μειονέκτημα.


8 σχόλια:

aliatas είπε...

Ας ελπισουμε πως το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, και οι καθηγητές, θα απαντήσουν στην κυβέρνηση, στους εκβιασμούς και στις απειλές για την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, που παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στους καρχαρίες, με τα «μπίζνες πλαν», την αξιολόγηση, τους εσωτερικούς κανονισμούς. Είναι σίγουρο ότι θα βρουν τρόπο να απαντήσουν στη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των καθηγητών που βάζουν πλάτη σ' αυτή τη διαδικασία. Να απαντήσουν στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ, που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ - ΤΕΙ με των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

theodore είπε...

@aliatas
Είχα και έχω εμπιστοσύνη στην σπουδάζουσα νεολαία της πατρίδας μας και στους πνευματικούς ταγούς της.
Το δικαίωμα στην γνώση ήταν,είναι και θα είναι κοινωνικό αγαθό,πλήρως κατοχυρωμένο από το Ελληνικό Σύνταγμα.
Οσο και να προσπαθήσουν οι κάθε λογής και απόχρωσης μεσάζοντες του ιδιωτικού κεφαλαίου,είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουν.

Zorba the Greek είπε...

Η πληθωρικότητα και παρορμητικότητα του Θ.Πάγκαλου τον οδηγεί πολλές φορές σε ανόητες, υβριστικές δηλώσεις. Κρίμα όμως γιατί, κατά τα λοιπά, διαθέτει καλή σκέψη σε πολλά ζητήματα. Δε μπορεί όμως να βγαίνει και να λέει αρλούμπες εκθέτοντας τόσο τον εαυτό του, όσο και το όλον ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι πολιτικός λόγος αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Θόδωρε που μπορούμε να μάθουμε τους νέους Γραμματείς των τοπικών;

Ανώνυμος είπε...

Θόδωρε που μπορούμε να μάθουμε τους νέους Γραμματείς των τοπικών;

theodore είπε...

@zorba the greek
Ο Πάγκαλος είναι κλασσική περίπτωση ανθρώπου που όταν γεμίσει την καρδάρα με το γάλα,αντί να το πιεί,ρίχνει μιά κλωτσιά και το χύνει.

theodore είπε...

@chris
Δεν νομίζω α υπάρχουν κάπου τα συγκεντρωτικά όλης της χώρας.
Αν η Τ.Ο. που ψάχνεις,έχει ιστοσελίδα,σίγουρα θα έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα που την αφορούν.

Ανώνυμος είπε...

τοοοοοσο καλά!

έψαχνα στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ αλλά τζίφος...

μιλάμε για φοβερή οργάνωση...