ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ.ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Πολλές ιδέες ακούγονται εν όψει Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.Οι περισότερες βέβαια είναι για γέλια,αν όχι για κλάματα.Λές και στο ΠΑΣΟΚ έχουν τσακωθεί με την κοινή λογική.Να πάμε αριστερά λέει ο ένας,να πάμε προς το κέντρο λέει ο άλλος.Δεν είμαστε ερωτεύσιμοι λέει ο ένας,να τα βρούμε με την ΝΔ λέει ο άλλος.Να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 λέει ο ένας,keep walking λέει ο άλλος.Οσο για τις προτάσεις που διακινουνται στο διαδίκτυο,αυτές εξαντλούνται σε γενικόλογες αποστροφές για την "συμμετοχική δημοκρατία",την συνεργασία με ΜΚΟ,την "πράσινη οικονομία" και την προστασία των μεταναστών και των μειονοτήτων.Καλά όλα αυτά για να συζητιούνται σε έναν στενό ιντελεκτουέλ κύκλο διανοούμενων,αλλά παντελώς άχρηστα σε ότι αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.Καταθέτω κι εγώ λοιπόν τις προτάσεις μου για το Κίνημα,προτάσεις που αποσκοπούν στην αναγέννηση,ενδυνάμωση και επαναφορά σε νικηφόρα πορεία.


1)Θέσπιση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.Ατυπη συμφωνία κυρίων ότι αν τα εκλογικά αποτελέσματα στις επόμενες ευρωεκλογές είναι απογοητευτικά,ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει αυτοδικαίως την ηγεσία.Η διάρκεια θητείας του προέδρου να οριστεί ρητά και αμετάκλητα.Τα ίδια βεβαίως θα ισχύουν για κάθε πρόεδρο.


2)Ο γραμματέας να είναι πρόσωπο ενωτικό,μετριοπαθές,ήπιο,αλλά με αγωνιστικές περγαμηνές και όρεξη για δουλειά.Μιά καλή πρόταση είναι ο ενωτικός Κώστας Λαλιώτης ή ο μετριοπαθής Κώστας Σκανδαλίδης.


3)Επαναφορά στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ όρων όπως "σοσιαλισμός" και "πατριωτισμός".Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ του διεθνιστικό κίνημα με την έννοια που προσδίδει στον όρο η αριστερά της Ελλάδας.Το ΠΑΣΟΚ έβαζε πάνω απ' όλα την Ελλάδα και τους πολίτες αυτής της χώρας,ιδιότητα που έχει απεμπολήσει από τα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη.


4)Πρόσληψη ικανών πολιτικών συμβούλων που θα καθοδηγήσουν την ηγεσία και θα αποκαταστήσουν τις κάκιστες σχέσεις του κόμματος με το σύνολο των εγχώριων ΜΜΕ.Θα είναι υπεύθυνοι για το προφίλ του προέδρου,για τις εμφανίσεις του,για τα πάντα.Αφού κατάφεραν να κάνουν τον άτολμο Καραμανλή του 2000,πρωθυπουργό δυό φορές,θα καταφέρουν ελπίζω να τονώσουν και το προφίλ του δικού μας ηγέτη.


5)Κάθε δήλωση και κάθε πράξη που θα έρχεται σε σαφή αντίθεση με το Καταστατικό του κόμματος,θα προωθείται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος για τα περαιτέρω.Δεν γίνεται σε μιά δημόσια αντιπαράθεση στελεχών όπως αυτή του Κουλούρη με τον Πάγκαλο,να διαγράφεις τον έναν και να επιβραβεύεις τον άλλον.Δεν γίνεται για το ίδιο αδίκημα να επαναφέρεις τον έναν (Βούγιας) και όχι τον άλλον (Πάχτας).


6)Ανανέωση,ανανέωση,ανανέωση.Ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει τους ίδιους και τους ίδιους τόσα χρόνια.Ανθρωποι που μπήκαν φτωχοί στην πολιτική και τώρα δεν ξέρουν τι έχουν.Ανθρωποι που δυσφήμησαν με τον χειρότερο τρόπο το ΠΑΣΟΚ στα μάτια της Ελληνικής Κοινωνίας.Γυρολόγοι των πολιτικών κομμάτων που προκαλούν με τις απόψεις τους.Οι πολιτες τους βαρέθηκαν.Απαιτείται νέο αίμα με άφθαρτα πρόσωπα που δεν θα μπορούν επ' ουδενί να συνδέονται με το κακό κυβερνητικό πρόσωπο που έχει δείξει το ΠΑΣΟΚ.


7)Πόθεν έσχες για όλα τα στελέχη.Αν βρεθεί οποιαδήποτε παρατυπία ή ύποπτη συναλλαγή,άμεση διαγραφή.Δεν χρειάζεται να καλύπτουμε διεφθαρμένα στελέχη με δικαιολογία το πολιτικό κόστος.Ο κόσμος ξέρει να επιβραβεύει την τιμιότητα και το θάρρος.


8)Αλλαγή του καταστατικού σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου.Δεν πρέπει επ' ουδενί να επαναληφθεί η διχαστική και επώδυνη διαδικασία που οδήγησε στις εκλογές του Νοεμβρίου.Εκλογή από έκτακτο συνέδριο,με διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων.


9)Αποσαφήνιση της ιδεολογίας μας,των στόχων μας,της πορείας μας.Πρέπει να δείξουμε ξεκάθαρα στην κοινωνία με ποιούς πάμε χέρι,χέρι και ποιούς αφήνουμε.Οχι άλλα πειράματα τύπου Μάνου-Ανδριανόπουλου.Οχι άλλες παλινωδίες σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία,όπως το άρθρο 16,ή το ασφαλιστικό.Πρέπει επειγόντως να ξαναβρούμε το φιλολαϊκό μας πρόσωπο,αυτό που τάσσεται υπέρ των μικρομεσαίων,υπέρ της νεολαίας,υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα βασικών τομέων της οικονομίας.


10)Ξεκαθάρισμα του συνδικαλισμού από στοιχεία που δυσφημούν το κίνημα στα μάτια ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.Να απαγορευθεί στους συνδικαλιστές να γίνονται βουλευτές.Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.


11)Πρόσκληση σε συγγενείς πολιτικές δυνάμεις για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία,ανεξάρτητα από ποσοστά και εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος.Οταν θυμόμαστε τις συνεργασίες τις εποχές μόνο που τα ποσοστά μας πέφτουν,αυτό φαντάζει ως υποκρισία και μόνο.Να δημιουργηθεί μιά ευρύτερη ιδεολογική πλατφόρμα όπου οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς θα συναντηθούν και θα συμφωνήσουν.Για μιά κυβερνώσα αριστερά όπως είχε πεί και ο Κώστας Σκανδαλίδης.


12)Αναγέννηση των Τοπικών Οργανώσεων του κινήματος.Οι Τ.Ο. λειτουργούσαν πάντα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και της βάσης.Ηταν μιά αμφίδρομη σχέση με κερδισμένο πρώτα απ' όλα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.Οι εκλογικές μάχες κερδίζονται και χάνονται στην γειτονιά,στο χωριό,στους δρόμους.Οχι μέσα στα γραφεία των μεγαλοστελεχών.


13)Επανασύσταση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.Η νέα γενιά δεν μπορεί να μην εκπροσωπείται θεσμικά στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


14)Κόψιμο διά παντός του ομφάλιου λώρου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και εξωθεσμικών κέντρων.Οχι στα λόγια,στα έργα.Το ΠΑΣΟΚ καλόμαθε τόσα χρόνια τους εκδότες-εργολάβους,καιρός να τους ξεμάθει.


Φυσικά μπορούν να ειπωθούν και να γίνουν ακόμα περισότερα για να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ τον χαμένο του δρόμο.Το ζήτημα είναι να πρυτανεύσει η λογική και η συναίνεση.Οσο κάποιοι τραβάνε το σχοινί κι όσο αυτοί οι κάποιοι δεν μπορούν να πείσουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό του κόμματος,τόσο θα υπάρχει και αντίδραση.Εχει γίνει μεγάλη ζημιά στο κίνημα αναμφισβήτητα.Εχει χάσει προ πολλού τον ηγετικό του ρόλο στην κοινωνία.Αλλά με καλή θέληση και αμοιβαίες υποχωρήσεις,ίσως τα πράγματα φτιάξουν ξανά.Η μιά πλευρά έχει κάνει ήδη την υποχώρηση της,προτάσσοντας το καλό του ΠΑΣΟΚ,πάνω από το προσωπικό συμφέρον.Καιρός να κάνει και η άλλη πλευρά την κίνηση της.Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.Η κοινωνία έχει δείξει ξεκαθαρα την αποδοκιμασία της σε διχαστικές μεθόδους.Ας το λάβουμε όλοι υπ' όψη μας,γιατί η κοινωνία και τα προβλήματα της δεν μπορούν να περιμένουν το ΠΑΣΟΚ.Το έχουμε άλλωστε ξαναπεί,στην πολιτική όπως και στην φύση δεν υπάρχουν κενά.


2 σχόλια:

Grammateas είπε...

Σωστές οι προτάσεις σου Θόδωρε. Με τη θέση του αντιπροέδρου διαφωνώ. Άποψή μου είναι να εκλέγεται Πρόεδρος από Συνέδριο. Και με θητεία που θα καθορίζεται από εκλογικές αναμετρήσεις και όχι από ημερολογιακά έτη...

theodore είπε...

@grammateas
Πιστεύω ότι στην δεδομενη χρονική στιγμή,η μόνη λύση που δεν θα μας οδηγήσει και πάλι σε διχασμό,είναι η θέσπιση της θέσης του αντιπροέδρου και η εναλλαγή στην προεδρία με ειρηνικό τρόπο.
Ας γίνει έστω προσωρινά,μέχρι να αποσαφηνιστεί το μελλοντικό πλάνο.
Φαντάσου αύριο να παραιτηθεί ο ΓΑΠ,τι έχει να γίνει.
Ολοι θα θέλουν να γίνουν πρόεδροι,θα μας βάλουν πάλι να ψηφίσουμε, πάλι θα σκοτωθούμε,πάλι δεν θα μιλιόμαστε μεταξύ μας.
Κι όσο θα συνεχίζουμε αυτό τον χαβά,τόσο η κοινωνία θα απμακρύνεται.
Αυτό το δήθεν πανηγυράκι της συμμετοχικής δημοκρατίας,είναι καλό όταν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος όπως το 2004.
Από δύο και πάνω,γίνεται εμφύλιος πολεμος με όλες τις επιπτώσεις.