ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Η βαριά κληρονομιά των "εκσυγχρονιστών".


Τι συνδέει τον διορισμένο από την κυβέρνηση Καραμανλή,πρόεδρο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις,καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη με το ΠΑΣΟΚ;

Ο συγκεκριμένος κύριος έχει διατελέσει ευρωβουλευτής του Κινήματος απότο 1999 έως το 2004,επιλεγμένος από την τότε κυβέρνηση Σημίτη.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις προτάσεις που κατεβάζει η επιτροπή του προς συζητήσεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, την Δευτέρα, δήλωσε ότι μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η δυνατότητα μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση, η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και η μετατροπή του σε επιδότηση θέσεων απασχόλησης. Ο κ. Κουκιάδης κάνει λόγο και για μείωση των αποζημιώσεων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την κατάργηση του ορίου απολύσεων, υπό προϋποθέσεις.
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η επιτροπή δεν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά βάζει τα θέματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Από την άλλη πλευρά, καθηγητές του εργατικού δικαίου υποστηρίζουν ότι τέτοιες αλλαγές θα οδηγήσουν στη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας των εργοδοτών και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Ο κύριος καθηγητής λοιπόν αποδεχόμενος πλήρως τον ρόλο του λαγού που συνήθως παίζουν αυτές οι επιτροπές,προτείνει πλήρη αποδιοργάνωση των υφισταμένων εργασιακών σχέσεων και επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα.

Σε μιά εποχή που το ΠΑΣΟΚ πασχίζει να πείσει ότι δεν είναι ίδιο με την Ν.Δ.,έρχονται οι πάλαι ποτέ "εκσυγχρονιστές",να αποδείξουν το εντελώς αντίθετο.

Σε μιά εποχή που οι αγορές κλονίζονται και όλοι μα όλοι υποστηρίζουν την επιστροφή του κοινωνικού κράτους,στην Ελλάδα κάποιοι ακολουθούν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.

Περιορίζουν και καταργούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα,ενώ από την άλλη προωθούν την εργοδοτική ασυδοσία.

Δεν μπορώ πάντως να μην δώσω και τα εύσημα που του ανήκουν στο Κο Σημίτη.

Επιλογές του σαν του συγκεκριμένου καθηγητή,έχουν κάνει τον κόσμο να ακούει την λέξη ΠΑΣΟΚ και να φεύγει τρέχοντας.

Δυστυχώς η βαριά κληρονομιά των δήθεν "εκσυγχρονιστών" θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα, μαζί με την flexicurity και τους απασχολήσιμους.





2 σχόλια:

Grammateas είπε...

Ασχέτως με το τί λέει αυτός, οι εκσυγχρονιστές δεν είναι έτσι. Αυτα δεν τα λέι ούτε ο Αλογοσκούφης...

theodore είπε...

@grammateas
Φίλε γραμματέα μετά το ασφαλιστικό,έρχεται και η ώρα των εργασιακών σχέσεων.
Αυτά που λέει ο Κουκιάδης είναι ο προπομπός όσων ακολουθήσουν.
Θα γλυκάνουν λίγο το χάπι στις διαπραγματεύσεις ως συνήθως και θα βγούν και οι καλοι της ιστορίας.
Πάντως όπως και να 'χει θα σφίξουν αρκετά τα πράγματα.