-«Στην ιστορία κάθε κόμματος υπάρχουν στιγμές κρίσης και σύγκρουσης. Στην προκειμένη περίπτωση, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εδώ έχουμε μια απλή αντιδικία μεταξύ του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρόεδρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις στενές σχέσεις συνεργασίας που οι δύο άνδρες είχαν επί πολλά χρόνια.
Από συνέντευξη του Ακη Τσοχατζόπουλου στην ΕΤ 3.
Μιά διαπίστωση που σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε κάνει.Αποκλείεται δυό τόσο έμπειροι πολιτικοί,να φτάσανε στο σημείο να κόψουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας εξ'αιτίας του δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη.Αρα κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.
Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο κορυφής συγκρούονται δυό ομάδες.Η μία είναι η φιλοευρωπαϊκή με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Σημίτη και η άλλη η φιλοαμερικανική στην οποία ηγείται ο ΓΑΠ.
Ο Σημίτης ο οποίος αποβλέπει σε κάποια υψηλή θέση στα όργανα της Ε.Ε. έχει εδώ και καιρό συνταχθεί απόλυτα με τον Γαλλογερμανικό άξονα ο οποίος προωθεί την ιδέα μιάς αυτονομημένης Ευρώπης από τον Αμερικανικό παράγοντα ,διαγράφοντας παλιότερες απόψεις που είχε και οι οποίες ήταν πιο κοντά στις Αμερικανικές.
Από την άλλη οι αμερικανόφιλοι του ΠΑΣΟΚ στοιχισμένοι κοντά στον ΓΑΠ προωθούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της υπερδύναμης στην χώρα μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της υπογειας σύγκρουσης,η αλλαγή στάσης του Σημίτη σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Ο μέχρι πρότινος θερμός υποστηρικτής των Τουρκικών επιδιώξεων,σήμερα συμφωνεί απόλυτα με Γάλλους,Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους ότι καλύτερη θα είναι μιά ειδική σχέση και όχι η πλήρης ένταξη.
Από την αλλη ο ΓΑΠ συντασσόμενος πάντα με τις απόψεις Αμερικάνων και Βρετανών,έφτασε στο σημείο να στείλει επιστολή στον Σαρκοζί υπενθυμίζοντας ότι βασική επιδίωξη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της στήριξης που προσφέρει απλόχερα ο ΓΑΠ στους υπερατλαντικούς του πάτρωνες,είναι το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας και η προσέγγιση με την Ρωσία.
Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του ΓΑΠ στην Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
"Όλη η περιοχή, από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντική και κρίσιμη για την ασφαλή μεταφορά των καυσίμων στον υπόλοιπο κόσμο.
Έχετε υποχρέωση να διαχειριστείτε αυτή την διεθνή ένταση και την γεωπολιτική και γεωοικονομική πραγματικότητα, κατά τρόπο που και τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού να υπερασπίζεστε και την ειρήνη στα Βόρεια και Ανατολικά σύνορα της χώρας τα εξασφαλίζετε.
Μην εμπλακείτε σ' αυτή την τεράστια γεωπολιτική σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων και αναδιανομής των σφαιρών επιρροής, αναζητώντας πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Η πρόσφατη ελληνική ιστορία διδάσκει ότι, σε ανάλογες ιστορικές περιόδους και καταστάσεις του πρόσφατος παρελθόντος, ο φιλειρηνικός Ελληνικός λαός πλήρωσε τέτοιες αναίτιες εμπλοκές."
Οπως βλέπετε ο ΓΑΠ προσπαθεί εμμέσως πλήν σαφώς να περάσει το μήνυμα στον Καραμανλή ότι καλό θα ήταν να κόψει τα πολλά πάρε δώσε με τους Ρώσους ειδάλλως μπορεί να το πληρώσουμε όπως στο παρελθόν.Ποιοί θα μας κάνουν να πληρώσουμε,το φαντάζεστε.
Το θέμα είναι πως θα μας ξεπληρώσουν οι Αμερικάνοι την ανεξαρτητοποίηση της εξωτερικής μας πολτικής.Τα γεράκια της υπερδύναμης έχουν καταστρώσει δύο εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της περιοχής μας.
Το πρώτο είναι η έγερση μειονοτικών ζητημάτων στην Δυτική Θράκη,Στην Ηπειρο και στην Μακεδονια.Απώτερος στόχος η απόσχιση και η Κοσοβοποίηση κάποιων κομματιών της χώρας μας.Κομμάτια που φυσικά θα αποτελέσουν δορυφόρους και προστατευόμενες περιοχές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή μας.
Το δεύτερο σενάριο προϋποθέτει την κατασκευή της μεγάλης Αλβανίας με ενσωμάτωση του Κόσοβου,του Τέτοβο και πιθανώς της αποκαλούμενης από τους Αλβανούς "Τσαμουριάς".
Φυσικά το νέο κράτος που θα γεννηθεί θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και ο ρόλος του θα είναι αυτός του χωροφύλακα των Βαλκανίων και του τοποτηρητή των συμφερόντων των Αμερικανών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες,είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας να συνάψει νέες συμμαχίες που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά σχέδια της υπερδύναμης και των πραιτοριανών της στην περιοχή.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να απομονωθούν οι αμερικανόδουλοι πολιτικοί όλων των πολιτικών κομμάτων,αφού όπως είναι φυσικό οι Αμερικάνοι δεν παίζουν ποτέ σε ένα μόνο ταμπλό.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ταυτόχρονη παρουσία Διαμαντοπούλου-Αλογοσκούφη στις εργασίες της λέσχης Μπίλντερμπεργκ,ούτε οι προσκλήσεις που έλαβαν η Ντόρα,ο Αβραμόπουλος και ο Χρυσοχοίδης.
Ο ΓΑΠ προωθεί στην Ελλάδα το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας,τον σεβασμό των δικαιωμάτων υπαρκτών και ανύπαρκτων εθνικών μειονοτήτων,τους γάμους των ομοφυλόφυλων,την νομιμοποίηση του χασίς και άλλων "ελαφρών" ναρκωτικών.
Τα ίδια θέματα είχε και ο Σημίτης στην ατζέντα του όσο ήταν πρωθυπουργός,αφού εκείνη την εποχή ήταν υποχείριο του Αμερικανικού παράγοντα.Σήμερα ο Σημίτης απλά έχει αλλάξει αφεντικά,άρα και τροπάρι.
Η Ευρώπη πλέον (τουλάχιστον τα παλαιότερα κράτη-μέλη),διαφωνεί με τις ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα, όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ,ψηφίζει νέους αυστηρότερους νόμους που αφορούν την λαθρομετανάστευση και προσπαθεί εναγωνίως να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί ως αυτόνομη δύναμη απέναντι στο δίπολο ΗΠΑ-Ρωσία.
Από τις σημερινές και μελλοντικές επιλογές των πολιτικών μας θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της ίδιας μας της χώρας.Το διακύβευμα είναι σημαντικότατο,γι'αυτό ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ κορυφαίων πολιτικών και των δύο κομμάτων είναι αδυσώπητος.
Λέτε τυχαία να αποκαλύφθηκαν τα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,ή οφειλόταν σε μιά απλή διαφωνία για ένα διαδικαστικό ζήτημα η διαγραφή Σημίτη;
Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε και θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα.
14 σχόλια:
Πολυ καλη αναλυση...
Δυστυχώς το ζήτημα είναι οτι οι Αμερικανοι κρατούν ούτως ή άλλως εχθρική στάση απέναντι στην χώρα μας εδω και πολλά πολλά χρόνια...
Θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος να αναζητήσουμε και αλλού συμμαχίες.
Ξέρεις εκτός απο τις ΗΠΑ υπάρχει και η Ρωσία και η Κίνα κ.ο.κ
Προσωπικά συμφωνώ με το άνοιγμα του Καραμανλή προς τους Ρώσους.
Κάπως έτσι πιστεύω θα αντιδρούσε και ο Αντρέας.
Ο Καραμανλής "κρατάει" για 2-3 πράγματα: το παίζει κεντρώος και πιο πατριώτης σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε (ευχαριστούμε τους αμερικανούς κτλ)
Είδες όμως ότι και μέσα στη ΝΔ υπάρχουν δύο τάσεις;
Θόδωρε, τάσεις μπορούν να υπάρχουν και είναι καλό να υπάρχουν. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν τάσεις, ακόμη και στον ΣΥΝ...
Οχι όμως να το κάνουμε μπουρδέλο...
@chris
Εχουμε και εμείς τεράστια ευθύνη ποιούς ψηφίζουμε και ποιούς στηρίζουμε.
Ασφαλώς και υπάρχουν σε όλα τα κόμματα διάφορες τάσεις που υποκινούνται από διάφορους παράγοντες.
Το θέμα είναι να είμαστε εμείς προσεκτικοί στις επιλογές μας και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τα ψιλά γράμματα που τόσο έντεχνα προσπαθούν όλοι να κρύψουν.
χμ...θα εξομολογηθώ κάτι:
δυστυχώς στη ζωή γι΄αυτό δεν πήγα μπροστά...ήμουν πολύ ευκολόπιστος και δύσκολα ήθελα να πιστέψω ότι συνήθως πίσω απο χαμογελαστά πρόσωπα κρύβονται πονηροί σκοποί...
@chris
Μα σχεδόν πάντα συμβαίνει αυτό.
Αυτούς που σου χαμογελούν να φοβάσαι.
Πολύ καλά. Αυτο που με ...κούφανε είναι η επιστολή του ΓΑΠ στον Σαρκοζι για την Τουρκία..!! Υπάρχει πουθενά να την δούμε?
Πολύ καλή ανάλυση, μένω άφωνος.
Το μόνο που μπορώ να ψελίσω σχετικά είναι μια φράση του ίδιου του τέως Προέδρου. Όπως την εκστόμισε ένα κρύο βράδυ μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στις γκρίζες ζώνες στα Ίμια:
"Ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής..."
Μόνο ένας γνήσιος πολέμιος των ΗΠΑ θα μπορούσε να το πει αυτό! Πόσο δίκιο έχεις.
Βεβαίως.
http://www.pasok.gr/portal/gr/3/62422/7/7/1/showdoc.html
Να και το σχετικό απόσπασμα.
Στο θέμα της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραμείνει σταθερή και συνεπής στις αποφάσεις και στη στρατηγική που αποφασίσαμε, συλλογικά, χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς να επιτρέψουμε την αλλοίωση των αποφάσεών μας από την Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα Κράτη-Μέλη της.
Μια Ευρωπαϊκή, δημοκρατική και σύγχρονη Τουρκία θα είναι προς όφελος όλων, ενώ η επίκληση επιχειρημάτων, που υπερβαίνουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κοινότητα αρχών και αξιών, θα μας στερήσει τη σταθεροποιητική και μεταρρυθμιστική αξία της στρατηγικής της διεύρυνσης, τη δύναμη εκδημοκρατισμού που ενέχει αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Γνωρίζω βεβαίως τις θέσεις που έχετε διατυπώσει. Πιστεύω όμως, ότι όπως οφείλουμε όλοι να πιέζουμε καθημερινά την Τουρκία να προχωρεί σε δημοκρατικές αλλαγές, να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, έτσι οφείλουμε και να παραμένουμε συνεπείς στην ευρωπαϊκή προοπτική, με στόχο την τελική ένταξη, της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου επιχειρείται συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή, εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης, οφείλουμε να υπερασπισθούμε, χωρίς επιλεκτικές προσεγγίσεις και σκοπιμότητες τις αρχές και τις αξίες μας.
@ασημακόπουλος
Εχεις απόλυτο δίκιο.
Αλλά καλύτερα όταν με σχολιάζεις να διαβάζεις πιό προσεκτικά τι γράφω.
"Τα ίδια θέματα είχε και ο Σημίτης στην ατζέντα του όσο ήταν πρωθυπουργός,αφού εκείνη την εποχή ήταν υποχείριο του Αμερικανικού παράγοντα.Σήμερα ο Σημίτης απλά έχει αλλάξει αφεντικά,άρα και τροπάρι."
Για τον Γιώργο δεν θα μας πείς κάτι όμως;
Μπράβο! φοβερή ανάλυση από έναν Πασοκτζή!
Το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν Πατριωτικό δεν νικούσε απλά, αλλά σάρωνε, τώρα ως πολυπολιτισμικό και τα τιαύτα πατώνει!
Ευχαριστώ γιά την αναφορά σου στο blog μου.
Η εμμονή ΓΑΠ στο δημοψήφισμα μόνο εσωκομματικές σκοπιμότητες θα μπορούσε να εξυπηρετήσει. Αν έχω καταλάβει καλά η Συνθήκη αφορά εσωτερικές - γραφειοκρατικές? υποθέσεις της ΕΕ που δεν πολυενδιαφέρουν τους πολίτες.
Το ναι η όχι θα είχε πολιτικα κριτήρια την στάση το καθένα απέναντι στην ΕΕ η στην κυβέρνηση.
@ανώνυμος 3.27
Εγω τώρα τι να πώ,τα είπες όλα μόνος σου.
Πάντως ας έχουν όλοι υπ'όψιν ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε όλοι υποκινούμενοι,ευνουχισμένοι και πολτοποιημένοι.
Υπάρχουν πολλές φωνές που αντιδρούν στα κακώς κείμενα.
Απλά δεν προβάλλονται,γι'αυτό και δεν τις ακούτε.
@τασος
Μα τι είδους δημοψήφισμα θα είναι αυτό,αφού έτσι κι αλλιώς την συνθήκη την κύρωσαν στην Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί.
Ο ΓΑΠ αναλίσκεται σε θλιβερά επικοινωνιακά παιχνίδια που απευθύνονται μόνο στους...ταλιμπάν του.
Πολύ μυστήριο πέφτει ρε συ στην υπόθεση. Αφού τα έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου, πάει να πει ότι η διαλεκτική έχει πάει περίπατο. Τον Παπανδρέου δεν τον πας ούτε με σφαίρες. Γουστάρεις τον Βενιζέλο. Δικαίωμά σου. Όμως εγώ δεν είμαι φίλαθλος ούτε οπαδός. Απλώς πιστεύω ότι σ' αυτή τη χρονική συγκυρία μόνο με τον Γιώργο μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι μαλακός, είναι λίγος, είναι άτολμος; Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν είναι έτσι. Φιλικά...
@liondas
Αναφαίρετο δικαίωμα σου να το πιστεύεις.
Ξέρεις,μερικές φορές είναι καλό και χρήσιμο να δουλεύει το ένστικτο σου.
Το δικό μου λοιπόν μου λέει ότι ο Γιώργος φοράει ένα προσωπείο.
Κάποιοι μπορούν να δούν από κάτω,κάποιοι όχι.
Αλλά έτσι δεν συμβαίνει και σε άλλα πράγματα;
Ακουγα έναν φίλο μου που έλεγε πως ξεγελάστηκε από την πρώην γυναίκα του.Την θεωρούσε άγγελο και αποδείχτηκε διάβολος.
Κάποιοι από τους υπόλοιπου φυσικά το είχαμε καταλάβει,αλλά ποιός μπορούσε να παρέμβει;
Θα θεωρούσα τον εαυτό μου ανάξιο αν δεν προσπαθούσα και στην περίπτωση του ΓΑΠ να ανοίξω κάποια μάτια.
Πρόσεξε όχι όλα,κάποια.
Κατανοώ ότι ο έρωτας είτε για μιά γυναίκα,είτε για έναν πολιτικό τυφλώνει κάποιους.
Αλλά τελικά ήταν προτιμότερο που αφήσαμε τον φίλο μου να στενοχωρηθεί επειδή δεν του μιλήσαμε για την πρώην του;
Ποιός ξέρει...
Δημοσίευση σχολίου