ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ο Γιάννης Λούλης σχολιάζει....

Το νέο δεδομένο: Η πρόσδεση της μοίρας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Από μόνη της η δημοσκόπηση της Kappa Research που σχολιάσαμε πρόσφατα έδειχνε κάποιες νέες τάσεις. Αυτές όμως χρειάζονταν επιβεβαίωση. Η επιβεβαίωση ήρθε από την μηνιαία δημοσκόπηση της GPO. Οι διαφορές άλλωστε, ανάμεσα στις δύο δημοσκοπήσεις είναι ελάχιστες. Ποιες είναι λοιπόν οι νέες τάσεις που καταγράφονται από τις δημοσκοπήσεις αυτές;
Πρώτον, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (καθώς κλείνει τον κύκλο της η υπόθεση Ζαχόπουλου) αυξάνεται. Τούτο συμβαίνει διότι το ΠΑΣΟΚ – ενώ η ΝΔ σταθεροποιείται – συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του. Η kappa δείχνει τη διαφορά στο 5,9%, ενώ η GPO στο 5%. Παρόμοιες διαφορές καταγράφονταν το πρώτο διάστημα (2004) της κυβέρνησης της ΝΔ, με τα δύο μεγάλα κόμματα φυσικά να αθροίζουν κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι σήμερα.
Δεύτερον, η πτώση του ΠΑΣΟΚ που καταγράφουν GPO και Kappa είναι πρωτοφανής, καθώς τα ποσοστά του έχουν πέσει κάτω από το 25%. Στη μία δημοσκόπηση βρίσκονται στο 23,2% (Kappa) και στην άλλη στο 24,7% (GPO). Ουδέποτε στο παρελθόν από το 1977 και μετά (που διαθέτουμε στοιχεία μετρήσεων) το ΠΑΣΟΚ είχε σημειώσει τόσο χαμηλά ποσοστά.
Τρίτον, η πτώση του ΠΑΣΟΚ έχει εκτινάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωτόγνωρα ποσοστά, από 18,4% (Kappa) έως 15,5% (GPO). Aλλωστε σύμφωνα με την GPO, το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει μόνο το 60% των ψηφοφόρων του χάνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό (17,8%). Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται με διαφορά, σε «τρίτη δύναμη». Ενώ κάποιοι διερωτώνται (με δόση υπερβολής) εάν θα μπορέσει ακόμη και να υπερκεράσει το ΠΑΣΟΚ.
Τέταρτον, η κατάρρευση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από δραματική πτώση της εικόνας της ηγεσίας του. Ταυτόχρονα η υπεροχή του Καραμανλή έναντι του Παπανδρέου ενισχύεται. Στο ερώτημα περί «καταλληλότερου Πρωθυπουργού», ο Καραμανλής προηγείται με 41,2% έναντι 19,3% στη δημοσκόπηση της Kappa και με 50,3% έναντι 23% σε εκείνη της GPO (Η Kappa συγκρίνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η GPO ερωτά μόνο για τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων).
Πέμπτον, ο Γιώργος Παπανδρέου μετατρέπεται – περισσότερο παρά ποτέ – ως κεντρικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την GPO το 40,2% εντοπίζει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ κυρίως στην ηγεσία του, ενώ επίσης καταγράφονται η απουσία προγράμματος (17,8%) και οι αντιπολιτευτικές αδυναμίες (18,3%). Μόνο το 14,1% κάνει λόγο για τα εσωκομματικά προβλήματα.
Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν μια νέα πραγματικότητα στο πολιτικό τοπίο που προσδιορίζεται από δύο αλληλένδετα δεδομένα: Σοβαρότατη κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ραγδαία φθορά του, που ενισχύει εντυπωσιακά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πάνω από 10% και η μετατροπή του σε «τρίτη δύναμη», οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα κέρδη του από το ΠΑΣΟΚ. Μια εισροή στον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 18% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοφανής στη «σχέση κερδών και απωλειών» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ανανεωτικής αριστεράς την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Αυτή η νέα πραγματικότητα βεβαίως – ως δυναμική – προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν η πτώση του ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί – στο διάστημα αυτό – μη αναστρέψιμη, τότε θα διατηρηθεί η τάση ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια, το νέο δεδομένο του τοπίου είναι η πρόσδεση της μοίρας των δύο κομμάτων! Είναι αυτή που αλλάζει τις ισορροπίες στο χώρο της αντιπολίτευσης.
Τούτο το νέο δεδομένο προφανώς διευκολύνει την κυριαρχία της ΝΔ, έστω και εάν καταγράφει και εκείνη κάποια φθορά. Μια φθορά πάντως που είναι πολύ μικρότερη από τον κύριο αντίπαλό της. Aλλωστε όλα τα δεδομένα πιστοποιούν πως το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια σοβαρότατη κρίση και σε έναν δρόμο (βραχυχρόνια έστω) απ’ όπου δεν υπάρχει εύκολη προοπτική «επιστροφής». Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο μεγάλο «εκλογικό σοκ».

Πηγή: www.ekloges.gr


4 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεσαι σε άρθρο του Λούλη για να χτυπήσεις το ΠΑΣΟΚ. Να σου θυμίσω οτι ο Λούλης ήταν το δεξί χέρι του Καραμανλή;
Πόσο χαμηλά θα πέσεις ακόμα;
Τί να πω...

theodore είπε...

@papahatzis
Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ πάει κατά διαόλου.
Τι ρηχός τρόπος σκέψης είναι αυτός;
Ο Λούλης θεωρείται και δικαίως ως ο ικανότερος πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος επικοινωνίας.
Ηταν και ο προσωπικός σύμβουλος του Χριστόφια στην Κύπρο.
Δεξιός ήταν και ο Χριστόφιας;
Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του.
Αλλά βλέπεις δεν τον έχει ανάγκη.
Εχει τον Κοτζιά και τον Ανδρουλάκη που εκπαιδεύθηκαν συην Κομσομόλ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά οι Παπανδρεϊκοί δεν παίζονται!
Μιλάμε πλέον για στρουθοκαμηλισμό κανονικότατο!

theodore είπε...

@chris
Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα ρε φίλε;
Οτι αντί να βάζουν το καλό του κόμματος πάνω από το προσωπικό συμφέρον,αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του ΓΑΠ.
Κι όταν τους αποκαλείς Γαπάκια εκνευρίζονται.
Αφού αυτό είναι και τίποτα άλλο.
Νεοκοποι πασόκοι οι περισότεροι με νεοφιλελεύθερες απόψεις για την κοινωνία και την οικονομία.
Τα δε blogs τους έχουν καταντήσει άτυπα γραφεία τύπου του ΓΑΠ.
Ωραίοι bloggers ε;
Κι από πρωτοτυπία,άλλο πράγμα.
Είτε διαβάσεις τον ένα,είτε τον άλλο,ακριβώς τα ίδια πράγματα γράφουν.