ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

VILLA AMALIA,Τι μέλλει γενέσθαι;


Καλημέρα συντρόφια και μη.


Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο της Αθήνας,το οποίο όμως είναι πλήρως παρατημένο από τους υπεύθυνους.


Πρόκειται για την VILLA AMALIA,στην συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέϋδεν,ακριβώς κάτω από την πλατεία Βικτωρίας.


Το οίκημα αυτό που φημολογείται ότι χτίστηκε επί εποχής Οθωνα ως δώρο στην Αμαλία,στέγασε από το 1930 έως το 1973 ένα θρυλικό σχολείο της Αθήνας,το Β'Γυμνάσιο αρρένων.


Ενα σχολείο στο οποίο είχα κι εγώ την τιμή να φοιτήσω,αλλά όχι σ'αυτό το κτίριο.


Γνωστοί απόφοιτοι του σχολείου είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος,ο Αλέκος Φασιανός,ο Θόδωρος Αγγελόπουλος,ο Χρήστος Γιανναράς,ο Οδυσσέας Χατζόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.


Η VILLA AMALIA εδώ και 18 χρόνια βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές και άστεγους της πόλης.

Το ερώτημα που θα ήθελα να σας θέσω και ειλικρινά θέλω την γνώμη σας,είναι το εξής:

Πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να αναπαλαιώσουν αυτό το υπέροχο κτίριο και να το χρησιμοποιήσουν π.χ. ως βιβλιοθήκη ή μουσείο,ή να παραμείνουν οι άστεγοι μέσα σ'αυτό;

Δεν σας κρύβω ότι εγώ δυσκολεύομαι να δώσω απάντηση.

Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάθε φορά που περνώ από εκεί,ματώνει η καρδιά μου να το βλέπω σε τόσο άθλια κατάσταση,γερασμένο και ετοιμόρροπο.

Δύσκολο το πρόβλημα,δύσκολη και η απάντηση.

Πάντως για όσους βιαστούν να κατηγορήσουν τους καταληψίες,να τονίσω ότι η συμπεριφορά τους όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ καλή,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Περιμένω λοιπόν την γνώμη σας.

Σας παραθέτω και κάποιους συνδέσμους σχετικούς με το θέμα.

http://villa-amalias.blogspot.com/ Το blog των καταληψιών.

http://www.lifo.gr/content/x8/497.html Ενα αφιέρωμα της free press LIFO στά "φαντάσματα της Αθήνας",σε κτίρια άλλων εποχών δηλαδή παρατημένα από την πολιτεία.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14598&m=S06&aa=1 Από την εφημερίδα ΒΗΜΑ,παρουσίαση δύο βιβλίων που είναι αφιερωμένα στο Β' Γυμνάσιο αρρένων.

http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/p02-view.aspx?titleid=6614&action=mView&mst=00:00:00:00
Για το τέλος το καλύτερο.
Μιά εκπομπή των ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ,της θρυλικής εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης για το σχολείο,το κτίριο και τους μαθητές του.Οσοι έχετε υπομονή,δείτε την όλη.Θα ενθουσιαστείτε.Εγώ όχι μόνο ενθουσιάστηκα όταν την ανακάλυψα,αλλά και συγκινήθηκα,αφού μου θύμισε τα αξέχαστα μαθητικά μου χρόνια στο εκπληκτικό αυτό σχολείο.


18 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Γνωρίζω οτι στο παρελθόν έχουμε πλακωθεί άπειρες φορές. Παρ' όλα αυτά δεν μπορώ παρα να σου πω μπράβο, για το θέμα που άνοιξες.
Στην απορία που έχεις θέσει εγώ θα πρότεινα να γίνουν και τα δυο, και εξηγώ.
Αφού το κτίριο αναπαλαιωθεί θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο σπίτι αστέγων, στην Ελλάδα.
Να χωριστεί, δηλαδή, σε δωμάτια τα οποία θα φιλοξενούνται άστεγοι. Η συμβατική υποχρέωση αυτών θα είναι να διατηρούν το κτίριο καθαρό και να μην προξενούν ζημιές. Στο χώρο θα διατείθεται συσσίτιο απο τον δήμο ( κάτι το οποίο ο δήμος αθηναίων κάνει εδώ και χρόνια) Μια αρμοδια επιτροπή του δήμου Αθηναίων, θα φροντίζει να ελέγχει την τήρηση των κανονισμών αυτών. Όποιος άστεγος τους παραβαίνει (μετά απο την πρώτη σύσταση) θα του γίνεται έξωση και την θέση του θα την αναπληρώνει άλλος. Το πρότυπο αυτό κέντρο μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο για την επέκταση του μέτρου, αυτού, και σε άλλα εγκαταλειμένα κτίρια στην Αθήνα.
Η ιστόρία, άλλωστε του κτιρίου (και μέχρι το 1973 αλλα και την δεκαετία του 1980 που αποτέλεσε το σύμβολο των ατιεξουσιαστών) βοηθά, σημειολογικά, στο να γίνει η αφετηρία κάτι καινοτόμου και ουσιαστικού.
Και επειδή στις προτάσεις δύσκολα υπάρχει παρθενογένεση το σύστημα αυτό δουλεύει, εξαιρετικά, εδώ και 20 χρόνια στην Ολλανδία παρέχοντας σε πολλούς αστέγους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και κυρίως αξιόπρέπεια...

theodore είπε...

Παναγιώτη σ'ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου.
Η άποψη σου καταγράφηκε και ομολογώ ότι την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις είδα το θέμα σας και επειδή ακριβώς είχα και γω υπόψη μου το ολλανδικό σύστημα,ήθελα να καταθέσω μια παρόμοια με του Παναγιώτη πρόταση,η οποία συνδυάζει την διάσωση-αξιοποίηση του κτιρίου και τη συνέχιση-βελτίωση της σημερινής λειτουργίας του.
Πραγματικά χαίρομαι πολύ που με πρόλαβε ο Παναγιώτης.Είναι παρήγορο να βλέπεις ότι κινείσαι στο ίδιο μήκος κύματος με κάποιους.
Ζω στην Αθήνα,βλέπω καθημερινά ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν και πραγματικά έχω πειστεί ότι μια τέτοια λύση θα βοηθήσει πολύ,γιατί εκτός των άλλων θα λειτουργήσει και πιλοτικά.
Το να φτιάξουμε πολλές 'Αμαλίες' δεν είναι μια πράξη αστικής φιλανθρωπίας,όπως ίσως κάποιοι 'αριστεροί' φίλοι μας θα μας κατηγορούσουν.Είναι μια ριζοσπαστική πολιτική πράξη ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό,πράξη βεβαίως που πρέπει να συνδυαστεί και με πολλά άλλα μέτρα για να βγουν από το περιθώριο οι συμπολίτες μας.

theodore είπε...

@ανώνυμος
Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή.
Κι εγώ πιστεύω ότι αντί αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στην τύχη τους,θα έπρεπε βάσει οργανωμένου σχεδίου και παρέμβασης από πλευράς αρχών,να στεγαστούν,να τραφούν και να λάβουν μιά στοιχειώδη φροντίδα.
Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη κατάληψη έχει γίνει από αντιεξουσιαστικά στοιχεία,τα οποία δεν τρέφουν και τις καλύτερες προθέσεις απέναντι στις κρατικές παρεμβάσεις.

Laplace είπε...

kala ypo katalhpsh akoma einai????

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@laplace78
Τυπικά είναι υπο κατάλυψη. Η εποχές που αυτό σήμαινε κάτι πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τώρα απλά είναι στέκι για να παίρνουν την δόση τους οι ναρκωμανείς.
Theodore, ξέρω οτι αυτό που θα πω θα ξαφνιάσει πολλούς (ακόμα και εσένα) αλλα πιστεύω οτι πρέπει να συζητήσουμε σε ενα ευρύτερο κύκλο την δημιουργία μιας ουσιαστικής πρότασης που θα καταθέσουμε στον δήμο Αθηναίων.
Διότι εαν θέλουμε ποτε να πουμε οτι, όντως, κάνουμε παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσουμε απο αυτά τα μικρά (και για μερικούς ασήμαντα) αλλά ουσιαστικά. Τί λες;
Εαν σου αρέσει η ιδέα ακούω προτάσεις.

tractatus είπε...

Θεόδωρε, συγχαρητήρια για το πρωτότυπο θέμα...η αλήθεια είναι οτι με άγγιξε παραπάνω γιατί σε αυτή τη γειτονιά γεννήθηκα και απο το 2ο γυμνάσιο αποφοίτησαν όλοι αυτοί που αναφέρεις αλλά και άλλοι που εξαιτίς ενός εξαιρετικού γυμνασιάρχη απέκτησαν κάτι παραπάνω απο απλή γνώση. Είδα το post και στον ΠανΠαπ και αυτό είναι καλό γιατί έτσι διαδίδεται μια πρόταση. Θα συμφωνήσω, λοιπόν, και με την πρότασή του να καταθέσουμε στο Δήμο πρόταση για αξιοποίηση της βίλλας "Αμαλία" και παράλληλα να προτείνουμε και κάποιες υποστηρικτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις...η γειτονιά έχει ακόμα κάποιους καλλιτέχνες που θα είναι και οι πρωταγωνιστές τους...Επίσης, θα μπορούσε να στηθεί και μια έκθεση ζωγραφικής νέων ζωγράφων απο τη σχολή καλών τεχνών ή η σχολή...μαγειρικής που είναι στη γειτονιά να προσφέρει δωρεάν γεύματα π.χ. για μια εβδομάδα....κι άλλες ιδές υπάρχουν...αν ξεκινήσει κάτι πράγματι τα ξαναλέμε...γειτονιά βλέπεις...και σε άλλες γειτονιές γιατί όχι;

theodore είπε...

@Παπαχατζής
Παναγιώτη,απ' όσο γνωρίζω ο Δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα χρήματα για την αναπαλαίωση του κτιρίου.
Παλιότερα είχαν μαζευτεί και υπογραφές των κατοίκων της περιοχής.
Υποσχέθηκαν ότι θα το αναπαλαιώσουν πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες,σε μιά εποχή που πολλά κτίρια της Αθήνας καλλωπίστηκαν.
Και πάλι τίποτα.
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα τους πείσουμε εμείς;
Πάντως αν γινόταν μιά εκστρατεία για την διάσωση του κτιρίου,πιστεύω ότι θα πρέπει να βγούν μπροστάρηδες οι γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που αποφοίτησαν από το σχολείο.
Μόνο και μόνο η φήμη τους θα μπορούσε να ανοίξει εύκολα κάποιες πόρτες.

theodore είπε...

@tractatus
Ελένη,η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν διεκδικώ δάφνες ακτιβισμού.
Λίγο η δουλειά,λίγο οι υποχρεώσεις,δεν μου απομένει πολύς χρόνος για ακτιβιστικές δράσεις.
Παρ'όλα αυτά θα στηρίξω με όλην μου την καρδιά μιά σοβαρή προσπάθεια.
Αν και όπως έγραψα και παραπάνω,δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Δύσκολα ο Δήμος ή ο οποιοσδήποτε θα χρηματοδοτήσει μιά τέτοια αναπαλαίωση,αν δεν του αποφέρει κέρδος.
Μακάρι πάντως να γινόταν κάτι.

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Φυσικά και δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε και κανείς δεν έχει όσο χρόνο θα ήθελε, πίστεψε με. :)
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με απλά, προσεχτικά βήματα.
Η ιδέα που έριξες είναι πολυ καλή. Μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή που θα αναφέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει καθώς και την πρόταση για την αξιοποίηση του και να την στείλουμε αρχικά τόσο στον δήμο όσο και στους αποφοίτους του σχολίου καθώς και σε πολιτικούς που ασχολούνται με τον δήμο ή είναι χρόνια κάτοικοι του (σκανδαλίδης, τσίπρας, κοροβέσης και άλλοι).
Α, μην ξεχάσω και τον Λαζόπουλο, κάτι τέτοια τον κινητοποιούν.
Λοιπόν; Τί λέτε;

tractatus είπε...

Παναγιώτη εγω συμφωνώ απόλυτα για την επιστολή και μπορώ να τη στείλω σε κάποιους απο αυτούς που ανέφερες και να τους ενημερώσω και προσωπικά. Εάν σκεφτείς παραπέρα...ξέρεις που θα με βρείς.

Ανώνυμος είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

"Σύντροφοι", οι ιδέες σας καθώς και η γνώση του αντικειμένου στο οποίο αναφέρεστε, με εντυπωσίασαν.
Κατ'αρχην τεοντορ, η αναφορά σου στους απόφοιτους του 2ου, μαρτυράει την αφετηρία άλλης μιας επίθεσης στη villa amalias. Κατά καιρούς ο Λευτέρης-και θυμόντας τα να κλαις- Παπαδόπουλος έχει γράψει παρόμοια άρθρα στα νέα, έχει πιέσει προσωπικά τον πρόεδρο του Οσκ (που είναι ο ιδιοκτήτης, για να ξέρετε τι λετε),έχει παροτρύνει κι άλλους απόφοιτους να πιέσουν για την "αποκατάσταση" του κτηρίου(πχ Θ Αγγελόπουλος).
Το κτήριο στα 18 χρόνια που είναι κατηλειμένο έχει τύχει της καλύτερης δυνατής συντήρησης, με προσωπικό κόστος και δουλειά από καταληψίες και αλληλέγγυους. Αν η εικόνα της προσοψης χαλάει τους διάσημους απόφοιτους, ας αλλάξουν δρομολόγιο( άραγε περνάει συχνά από την αχαρνών ο θ. Αγγελόπουλος;)
Σας ενημερώνω επίσης ότι η villa amalias έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς 4 απόπειρες εκκένωσης, με τη συμπαράσταση του φίλα προσκείμενου σ'αυτή κόσμου, που είναι αρκετός και αρκούντως δραστήριος για να αποκρούσει και την επόμενη.
δεν θα σας ταλαιπωρήσω με τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στη villa amalias, ούτε με δύσκολες για "σοσιαλιστές" ένοιες όπως αυτοοργάνωση, ανιδιοτέλεια κλπ. Όσοι ενδιαφέρονται τι συμβαίνει στη villa amalias, μπορούν να την επισκεφθούν σε κάποια από τις συχνές εκδηλώσεις που διοργανώνει.
Υ.Γ. Ναρκωτικά όσες φορές επισκέφθηκα το χώρο, δε βρήκα. Μάλλον τα ήπιε όλα ο Παπαχατζής.
Υ.Γ.2 Στη δεκαετία του 80 δεν ηπήρχε κατάληψη. Η villa amalias ξεκίνησε στη γωνία αχαρνών & χέυδεν την άνοιξη του 90.
Υ.Γ.3 Συγκινιτική η ευαισθησία σας για τους αστεγους...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

@Ανώνυμε
Απο το blog μου σε έκοψα γιατί δεν δέχομαι ύβρεις απο ανώνυμους. Εκεί με είπες ανιδιοτελή, εδώ πρεζάκια.
Οκ, το ήθος σου περιγράφεται απο τις λέξεις σου.
Δεν συνεχίζω άλλο μαζί σου. Τέλος.

Υ.Γ Theodore, συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.4 Η φωτό είναι από άσχετο κτήριο

theodore είπε...

@ανώνυμος
Ξεκινώντας από την τελευταία παρατήρηση σου,έχεις δικιο,η φωτό είναι από άλλο κτίριο.
Πάμε τώρα στα σημαντικά.
Το κτίριο αποτελεί θέλουμε δεν θέλουμε κληρονομιά της πόλης.
Δεν ανήκει ούτε στους διάσημους απόφοιτους,ούτε όμως στους καταληψίες.
Αν διάβασες προσεκτικά το post μου,δεν την πέφτω στους καταληψίες.
Το πρόβλημα είναι ότι με το πρόσχημα της κατάληψης,κάποιοι βολεύτηκαν και αφησαν το κτίριο στην τύχη του.
Κι αυτοί οι κάποιοι είναι υπόλογοι στην ίδια την πόλη.
Στο διά ταύτα τώρα,εγώ δεν βρίσκω άσχημη την ιδέα του Παπαχατζή να γίνει το κτίριο κέντρο περίθαλψης αστέγων.
Εσύ τι κακό βρίσκεις σ'αυτό;
Δηλαδή αν μιά πρωτοβουλία δεν ξεκινά από τους αντιεξουσιαστές,παύει να είναι καλή;
Εγώ δεν γνωρίζω το Ολλανδικό σύστημα,αλλά θα μου άρεσε ρε φίλε να μην ξαναδώ ανθρώπους να ξεροσταλιάζουν στο κρύο.
Μόλις πρόσφατα στον Πειραιά ένας αλλοδαπός άστεγος έχασε την ζωή του.
Αν σ'αυτόν τον άνθρωπο έδιναν κάποιοι μιά στέγη και ένα πιάτο φαί,ίσως ζούσε σήμερα.
Πρέπει να καταλάβεις κι εσύ και όλοι μας,ότι τέτοιες προθέσεις είναι καλοδεχούμενες απ'όπου κι αν προέρχονται.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα ξεκινήσω από τα ασήμαντα. Ξεκινάς με τη φωτό ενός άσχετου κατεστραμένου κτηρίου και σχολιάζεις: "ματώνει η καρδιά μου να το βλέπω σε τόσο άθλια κατάσταση,γερασμένο και ετοιμόρροπο". Προφανής νομίζω η απόπειρα εντυπωσιασμού & εξαπάτησης. Τον τύπο που λέει"τώρα απλά είναι στέκι για να παίρνουν την δόση τους οι ναρκωμανείς" και θεωρεί τη λέξη ανιδιοτέλεια βρισιά (άξιος πασόκος)δεν θα τον σχολιάσω. Η συνταγή είναι γνωστή. Λίγη λάσπη και πολύς λαικισμός.
Οι κινέζοι λένε ότι δεν οφελεί να δώσεις σε κάποιον που πεινάει ένα ψάρι. Καλύτερα μάθε τον να ψαρεύει. Η λύση στο πρόβλημα των αστέγων είναι η κατάληψη. Εσείς πηγαίνετε στο Σκανδαλίδη, τον Λαζόπουλο, την Καλομοίρα και την ατζελίνα τζολί, να βρείτε ένα ίδρυμα να βάλετε τους άστεγους. Και αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί βρείτε κανα άλλο κτήριο γιατί τη villa ούτε στα όνειρά σας...

theodore είπε...

@ανώνυμος
Επιμένεις να θεωρείς το κτίριο ως ιδιοκτησία κάποιων.
Μου θυμίζεις κάποιον που καταπατά μιά περιουσία και έπειτα επικαλείται το δικαίωμα της χρησικτησίας.
Ας είναι.
Αν θές να δείς την πραγματική εικόνα της VILLA AMALIA,δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις το ντοκυμαντέρ της τηλεόρασης για το οποίο έχω βάλει Link.
Δυστυχώς η εξωτερική εικόνα του κτίσματος είναι πολύ χειρότερη από την φωτό που έχω βάλει.
Το πρόβλημα σου τελικά δεν είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα των αστέγων,αλλά μην τυχόν χάσουν κάποιοι το προνόμιο της πατρότητας των αγώνων.
Βέβαια το τι σημαίνει αγώνας για τον καθένα,είναι μεγάλη συζήτηση.
Αλλος θεωρεί το σπάσιμο μιας βιτρίνας ως επανάσταση κι άλλος παλεύει για άλλα πράγματα που ίσως τα θεωρεί σπουδαιότερα.
Τελειώνοντας,θα ήθελα να μου εξηγήσεις κάτι.
Γιατί τόση οργή;
Πιστεύεις ότι εγώ π.χ. έχω ή θα έχω προσωπικό όφελος αν αναπαλαιωθεί το κτίριο;
Να σου διευκρινίσω ότι δεν είμαι ούτε μηχανικός,ούτε αρχιτέκτονας.
Γιατί λοιπόν επιτίθεσαι με τόσο μένος σε κάποια άποψη που διατυπώθηκε;
Μήπως άλλοι έχουν συμφέροντα από την διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην VILLA AMALIA;