ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

AΛΛΑΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Αίτημα για αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ
27/09/2007

Το πρώτο Βαρόμετρο μετά τις εκλογές
Νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες για την εκλογική ήττα στο Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, το αίτημα για αλλαγή προέδρου δεν είναι το ίδιο έντονο εντός των κόλπων του ΠΑΣΟΚ.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα του πρώτου μετεκλογικού Βαρομέτρου του ΣΚΑΪ και της VPRC, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα, με το 46% να θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον πλέον κατάλληλο διάδοχο του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (34%), που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται, ενώ υπάρχει και ένα κρίσιμο ποσοστό που δεν παίρνει θέση (11% συνολικά).

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι η κόπωση του εκλογικού σώματος από το δικομματικό σύστημα με την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός επικρατεί ικανοποίηση για την ύπαρξη πεντακομματικής Βουλής μετεκλογικά.

Ακόμη, περιορισμένη "περίοδο χάριτος" φαίνεται ότι δίνει η κοινή γνώμη για την κυβέρνηση Καραμανλή σε σύγκριση με το 2004.


Το παιγνίδι της διαδοχής


Βαρόμετρο
Ειδικότερα, χαρακτηριστικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πρώτη του εικόνα ως αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφέστατα χειρότερη το 2007 σε σχέση με το 2004 (το 2004 ήταν αρνητική κατά 26%, ενώ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 65% το 2007).

Περαιτέρω, ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, αλλά το ποσοστό του μετά τις εκλογές αυξάνεται (57 έναντι 49%). Στον αντίποδα, το ποσοστό όσων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου μετά τις εκλογές σημειώνει κάμψη (23% έναντι 25%).

Στο σύνολο του δείγματος, το 51% θεωρεί ότι η ευθύνη του Γ. Παπανδρέου για την ήττα του κόμματός του είναι μεγάλη, ενώ το 24% μικρή. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 41% θεωρεί την ευθύνη του κ. Παπανδρέου για την ήττα μεγάλη, ενώ το 33% θεωρεί ότι φέρει μικρή ευθύνη.

Προηγείται ο Ευ. Βενιζέλος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο του δείγματος σε ποσοστό 60% θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το 24% εκτιμά ότι δεν χρειάζεται. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, ενώ το 34% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται, και 11% συνολικά φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει.

Προτιμώμενος αρχηγός μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος (46%), 34% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή προέδρου, ενώ το 3% προτιμά την Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, για την αλλαγή ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σαφής και αποκρυσταλλωμένη άποψη στους ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αναφέρει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή ηγέτη, ενώ ένα άλλο αμφιταλαντεύεται.


Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ
Όσον αφορά την κόπωση του εκλογικού σώματος από το δικομματικό σύστημα, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι καλύτερα η Βουλή να είναι πεντακομματική.

Θετική σε μεγάλο βαθμό (72%) είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την ενίσχυση της Αριστεράς, αλλά και για την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή (51%).

Η πρώτη εικόνα της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει σημαντικά το 2007 έναντι του 2004, καθώς οι θετικές γνώμες έχουν σαφώς μειωθεί (57% έναντι 73%).

Τέλος, η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου ποσοστού σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004: Το 2004 η πλειοψηφία (56 έναντι 36%) ήταν ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, ενώ το 2007 η πλειοψηφία (45 έναντι 53%) είναι δυσαρεστημένη.

Όπως επισήμανε ο κ. Μαυρής, σε σχέση με το 2004 η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με πολύ λιγότερη ευφορία τη διακυβέρνησή της και επομένως η κυβέρνηση το 2007 έχει πολύ μικρότερη περίοδο χάριτος.

Δείτε συνοπτικά τα ευρήματα του Βαρομέτρου.

Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: