ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Η συνέντευξη Βενιζέλου στον Νίκο Ευαγγελάτο

Δέσμευση και πρόσκληση σε Γιώργο
«E» 28/9

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Zυμώσεις για επίσπευση «E» 28/9

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

Το γάντι στον Γ. Παπανδρέου έριξε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εκλογής και αν είναι αρνητικό γι' αυτόν θα παραμείνει στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καλώντας όμως και αυτόν να προβεί σε αντίστοιχη δήλωση.

Στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην τηλεόραση του «Αντέννα» και τον Ν. Ευαγγελάτο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική για τα λάθη του, ενώ πολλές φορές άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «τεστ αληθείας» δεσμευόμενος δημόσια και ενυπόγραφα πως θα σεβαστεί απόλυτα τις δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και αν χάσει θα υποταχθεί στο αποτέλεσμα, παραμένοντας στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ως μάχιμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με όλες του τις δυνάμεις.

«Ο κ. Παπανδρέου μπορεί με την ίδια ευθύτητα - νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα και τη βούληση - να κάνει την ίδια δήλωση», είπε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας το γάντι στον αντίπαλό του, αλλά και αφήνοντας αιχμές ότι η κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει κάλπες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν μέρος σχεδίου.

«Μόνο τυχαίο δεν ήταν», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ό,τι κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «το κάνει μετά λόγου γνώσεως», αλλά και υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπήρξε ένας βουλευτής που να ζητήσει το λόγο προκειμένου να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου».

Οπως μάλιστα τόνισε, γίνεται «μια πάρα πολύ περίεργη και πάρα πολύ επικίνδυνη μετατόπιση της βάσης της συζήτησης», η οποία, όπως είπε, είναι η ήττα με 4 μονάδες διαφορά, πολύ περισσότερο που η ΝΔ έλαβε οριακή πλειοψηφία, ο ΛΑΟΣ μπήκε στη Βουλή, ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ αύξησαν τη δύναμή τους και μόνο το ΠΑΣΟΚ πληγώθηκε.

Οσον αφορά τα ρεπορτάζ ότι μπορεί να μη φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε ψηφοφορία για εκλογή προέδρου ή ότι μπορεί να υπάρξουν διαγραφές κ.λπ. δήλωσε ότι όλα αυτά τον λυπούν («Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει δόση αλήθειας», είπε με νόημα), υπογράμμισε όμως ότι δεν τον φοβίζουν γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν γνήσια και αυθεντικά δημοκρατικά αντανακλαστικά.

Υπενθυμίζοντας, μάλιστα, την περίπτωση εκλογής Σημίτη, όπου διαπιστώθηκε ότι οι βουλευτές αντιδρούν ως δέκτες των ρευμάτων που υπάρχουν στην κοινωνία, διαβεβαίωσε πως δεν θέλει να κάνει ούτε επίδειξη δύναμης, ούτε επίδειξη αριθμητικών υπολογισμών.

«Είναι τραγικό το ΠΑΣΟΚ να δίνει την εντύπωση ότι έχει διχαστεί, όχι ανάμεσα στους φίλους του κ. Παπανδρέου και τους φίλους τους δικούς μου, αλλά ανάμεσα στην κοινωνική του βάση και στενούς παλαιοκομματικούς μηχανισμούς», υπογράμμισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του τόνισε:

ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΛΑΙΟ» ΠΑΣΟΚ: «Κοιτάξτε, όταν ανοίγει η εκκλησία, μπαίνουν πολλοί να ανάψουν κερί! Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται έλεγχος αμαρτιών ή ότι δίδεται άφεση αμαρτιών». Ο ίδιος, είπε, εκφράζει το μεγάλο πλειοψηφικό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ όπου μπορεί να συνυπάρχουν πάρα πολλοί, όχι όμως ασύντακτα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: «Χρειάζεται όχι μια, δυο και τρεις ανανεώσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η ανανέωση έρχεται μέσα από την αύξηση των απαιτήσεων. «Τα νέα πρόσωπα χρειάζονται εισροή. Εισροή μελών, φίλων, ψηφοφόρων», τόνισε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Η αντίρρηση, όπως είπε, ήταν πως αυτό δεν έπρεπε να γίνει με απόφαση μιας Διοικητικής Αρχής, αλλά να συζητηθεί το θέμα και να έρθει με νόμο στη Βουλή. «Αφήσαμε να δημιουργηθεί ένα Κίνημα το οποίο προσέλαβε χαρακτηριστικά κινήματος ριζοσπαστικής διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης στο όνομα της ελληνικής ταυτότητας και της φοβίας για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Λύση ήταν όχι η απόσυρση, αλλά η διανομή άλλου από μια συγγραφική ομάδα πολύ προσεκτικά επιλεγμένη, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε πολιτική και ιδεολογική χρήση της Ιστορίας. Στο βιβλίο δεν θα έπρεπε να έχει λόγο κανείς, αλλά από τη στιγμή που είχαν κοινωνικοί φορείς, μπορούσε να τοποθετηθεί και η Εκκλησία.

ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ: Λειτουργεί ενεργητικά, εξ αντικειμένου ταυτιζόμαστε, καθώς οι περισσότεροι που ανήκουν σ' αυτό τον χώρο έχουν ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά υπέρ της ανάγκης αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Ο Κ. Σημίτης είναι ένα εθνικό κεφάλαιο», δήλωσε για τον πρώην πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να διαφυλαχθεί ως εθνικό κεφάλαιο, υπεράνω των συνηθισμένων και καθημερινών τριβών».

«Εγώ θέλω τη στήριξη όλων. Πάντων και πασών. Θέλω να εκφράζω το όλο ΠΑΣΟΚ. Σέβομαι πάρα πολύ τον Κ. Σημίτη και το έργο του, αλλά εγώ έχω τη δική μου ταυτότητα, τη δική μου προσωπικότητα, τις δικές μου προτεραιότητες και βεβαίως θα έλεγα και τα δικά μου αντανακλαστικά» τόνισε με νόημα, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει και τότε, πιστεύει πως ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να κατέλθει στις εκλογές του 2004 και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής.

Δεν με φοβίζει η άποψη του Τύπου

Απαντήσεις στις βολές που δέχεται ότι σπρώχνεται από εκδοτικά συγκροτήματα έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

«Να μιλήσουμε ανοιχτά - τόνισε. Υπάρχουν ορισμένοι που διακινούν το επιχείρημα ότι εγώ έχω μια υποστήριξη από τις εφημερίδες της παράταξης. Οτι μπορεί να έχω τη στήριξη από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ή από το συγκρότημα του "Εθνους". Θεωρώ ότι αυτά ηχούν αστεία εάν δει κανείς το πόσο δυναμική, σθεναρή και απόλυτη ήταν η υποστήριξη του παραταξιακού Τύπου μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Και αν δει κανείς πώς είχαν τοποθετηθεί αυτές οι εφημερίδες υπέρ της ανάγκης να γίνει η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ εκτάκτως και με πιεστικό τρόπο το 2003-2004. Μήπως έχουμε πάρα πολύ κοντή μνήμη; Μήπως ορισμένοι έχουν πολύ βραχεία και πολύ επιλεκτική μνήμη; Και εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θέλω να μπω στη λογική αυτή. Εγώ πιστεύω ότι τα μέσα ενημέρωσης όλα δικαιούνται να έχουν άποψη. Δεν σχολίασα εγώ τη στάση του φιλοκυβερνητικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».

Ενώ τόνισε: «Αν κάποια μερίδα των μέσων ενημέρωσης δικαιούται πολιτικά να έχει άποψη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, είναι πρώτον, η μερίδα εκείνη που ανήκει παραδοσιακά στον χώρο μας, έτσι δεν είναι; Και ακολουθούν οι άλλοι. Ολοι δικαιούνται να έχουν άποψη. Δεν με φοβίζει η άποψη του Τύπου».

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
Εσφαλμένη η αντίδρασή μου στο επεισόδιο με τον καφέ

Αυτοκριτική για τα λάθη του την προεκλογική περίοδο άσκησε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα «καρφιά» κατά του Γ. Παπανδρέου.Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «εσφαλμένη αντίδραση, η οποία υπερέβη το αναγκαίο μέτρο» το περιβόητο επεισόδιο με τον φραπέ έξω από τη Χαρ. Τρικούπη, επικαλέστηκε όμως ως δικαιολογία ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να πηγαίνεις στο κόμμα που διεκδικείς την προεδρία και να χρειάζεσαι αστυνομική προστασία.

«Υπεραντίδραση λόγω ευαισθησίας, εγώ δεν έχω ποτέ ισχυριστεί ότι είμαι ρομπότ, έχω κι εγώ ψυχή» είπε και επιτέθηκε ευθέως κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Κάποιοι στη χώρα μας κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος: Ταυτίζουν την ικανότητα με τη φιλοδοξία και την αδυναμία με το ήθος. Δεν ταυτίζονται αυτά». Απάντησε όμως και στις κατηγορίες ότι «διψά για εξουσία».

«Με λένε υπέρμετρα φιλόδοξο. Γιατί; Γιατί ξεκίνησα έχοντας ολοκληρώσει την επαγγελματική και επιστημονική μου σταδιοδρομία και τα υποθήκευσα όλα αυτά, στεκούμενος στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, όταν πολλοί εγκατέλειπαν το σκάφος ή του έστελναν επιστολές να παραιτηθεί και να φύγει;» είπε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά στις κατηγορίες γιατί έσπευσε στο Ζάππειο, απάντησε: «Αυτή είναι μια όψιμη δήθεν ορθολογική εκτίμηση της δήλωσής μου το βράδυ της Κυριακής. Λένε κάποιοι "μήπως θα ήταν σωστό να περιμένω"; Δηλαδή τι; Να φερθώ υποκριτικά; Να το οργανώσω; Εγώ αντέδρασα συναισθηματικά και πολιτικά. Ενιωσα ότι εκείνη τη στιγμή η Παράταξη, ο κόσμος όλος που προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ, έχει μείνει εκκρεμής, άδειος συναισθηματικά και πολιτικά, ακούει μια αντιμετώπιση του γεγονότος ότι χάσαμε όπως χάσαμε, σαν να μη συμβαίνει τίποτε το ιδιαίτερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: