ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Ερωτήματα και απαντήσεις για το ΠΑΣΟΚ.

Αναδημοσιεύω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,Γιάννη Μυλόπουλου.


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ορθού λόγου είναι ότι για κάθε ερώτημα, υπάρχει (τουλάχιστον) μια ορθή απάντηση. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και αντίστροφα. Μια ορθή απάντηση μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκής, όταν δεν αντιστοιχεί στην κατάλληλη ερώτηση.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, όλοι φαίνονται να έχουν απαντήσεις για όλα. Χωρίς όμως πρώτα να έχουν συμφωνήσει στη διατύπωση των πλέον ενδεδειγμένων ερωτημάτων. Τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εξής:


1. Γιατί χάνει στις τελευταίες αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις; Και που οφείλεται το πολιτικό παράδοξο, η κυβέρνηση να βουλιάζει κι εκείνο να μην ωφελείται από τη ραγδαία φθορά της; Που οφείλεται η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του συμψηφισμού; Να αποκαλύπτονται δηλαδή σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης και να καλούνται σε απολογία οι υπουργοί του… ΠΑΣΟΚ; Τα ερωτήματα αυτά δεν συνιστούν εσωστρέφεια. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα γιατί δεν πείθει τους πολίτες, θα εξακολουθήσει να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Και μοιραία θα εισπράττει τα ίδια εκλογικά αποτελέσματα…

2. Ποιο είναι σήμερα το πολιτικό του πρόταγμα; Ποιο είναι δηλαδή το κεντρικό πολιτικό σύνθημα με το οποίο επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών; Αρκεί η καταγγελία των αντιπάλων για να κάνει τις ιδέες του κυρίαρχες στην κοινωνία; Μετά την «αλλαγή» του Ανδρέα και τον «εκσυγχρονισμό» του Σημίτη, ποιο είναι το όραμα που οι Έλληνες σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν να εμπνεύσουν στους πολίτες; Η διατύπωση αυτού του ερωτήματος είναι εύλογο ότι προηγείται κάθε προσπάθειας ανάπτυξης επί μέρους πολιτικών θέσεων.

3. Ποια η πρότασή του στη σημερινή παθογένεια του πολιτικού συστήματος; Τι μήνυμα στέλνει στην κοινωνία η σημερινή κομματική του δομή, η εσωτερική του δημοκρατία και η αξιοκρατία στην αξιοποίηση των στελεχών του; Τι δείγμα γραφής τελικά δίνει για την ποιότητα της αυριανής του διακυβέρνησης; Ένα ερώτημα που αν δεν τεθεί εγκαίρως, το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να θεωρείται ο… συνήθης ύποπτος.

Το ΠΑΣΟΚ με την τεράστια πολιτική πείρα και την ποιότητα των στελεχών του, είναι βέβαιο ότι μπορεί να δώσει τις πλέον κατάλληλες απαντήσεις. Αρκεί βέβαια να μπορέσει να διατυπώσει και τα κατάλληλα ερωτήματα…

Πηγή: www.mylopoulos.gr

6 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Πειτε τιποτε και για τη συμφωνια Ελληνικης κυβερνησης και Microsoft....Αντε μπραβο...

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση για πολλές από τις ερωτήσεις του Γιάννη Μυλόπουλου είναι : γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί να ξεκολλήσει από την 8ετία Σημίτη !Μια 8ετία που έχτισε δρόμους-γεφύρια-αεροδρόμια αλλά ταυτόχρονα και τείχη με τους μη προνομιούχους.

Ο ΒΒ θα μπορούσε να δώσει προοπτική,αν δεν έτρεχε να πάρει τις ευλογίες του Σημίτη και δεν έσπευδαν την επομένη να τον στηρίξουν τα εξαπτέρυγα ορφανά του χρεοκοπημένου στην κοινωνία 'εκσυγχρονισμού' παρέα με τον Πρετεντέρη και τον Ψυχάρη.
Μόνος του έβγαλε τα μάτια του.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα:
τα βαρίδια της 8ετίας,που το ξέκοψαν από την κοινωνία και αποτελούν το ισχυρότερο επιχείρημα των αντιπάλων του.
Όλα τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα παγιώθηκαν εκείνη την εποχή.
Με τι αξιοπιστία θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια,την ανεργία,τη φτώχεια,την καθήλωση των μισθών και τον καλπασμό των κερδών,τις ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις,τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών,την υποχρηματοδότηση της παιδείας,
τα κομματικά,καθηγητικά και φοιτητικά 'μαγαζάκια' στα 'δημόσια' ΑΕΙ,την καθίζηση του αγροτικού κόσμου,τη διαπλοκή με τους εκδότες,τη διαφθορά,όταν για
μια 8ετία η κυβερνητική του διαχείριση ταυτίστηκε,
έγινε συνώνυμη με τα προβλήματα αυτά;
Μόνο αν ξεκολλήσει από τις πολιτικές,τις πρακτικές
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
της 8ετίας.
Μπορεί;Δύσκολο το βλέπω...
Βλέπετε να έχει κάνει κάτι τέτοιο ο Βενιζέλος που τόσο υποστηρίζετε;
Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για τον ΓΑΠ.Διαφοροποιείται και κάνει αυτοκριτική στα λόγια ,κι ύστερα δηλώνει περήφανος για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταδικάσει οι πολίτες .
Και στο τέλος:ποιες είναι οι ''επικίνδυνες απόψεις'' της Λάμψα και του Ανδρουλάκη και σε τι είναι χειρότερες από την κυβερνητική πράξη του Βερελή,του Παπαντωνίου και του Πάχτα;
Τι σατανικό έχει υποστηρίξει ο Κοτζιάς που υπερβαίνει το ''απασχολήσιμος'' που άκουσα από τον υποστηρικτή του Βενιζέλου πρώην πρωθυπουργό Σημίτη;
Ακόμα και στο άρθρο 16 ,η απόφαση του ΠΑΣΟΚ ήταν ομόφωνη και οι διαφοροποιήσεις κατόπιν εορτής,υπό το βάρος των κινητοποιήσεων.
Εξάλλου αν διαβάσετε τι έγραφε κατά καιρούς ο ΒΒ στα Νέα,
θα διαπιστώσετε ότι δεν διαφωνούσε με τον ΓΑΠ παρά μόνο σε τακτικούς χειρισμούς.
Μένουν δυο ζητήματα:ο χωρισμός κράτους -εκκλησίας ,στο οποίο ο ΒΒ ως γνωστόν έχει πολύ πιο συντηρητική θέση από εκείνη του ΓΑΠ .
Και το σχέδιο Ανάν, που σηκώνει μεγάλη κουβέντα και μάλλον θα μας απασχολήσει ξανά μετά τις κυπριακές εκλογές.
Οπότε τίθεται το ερώτημα:
με τέτοιες ιδέες,τι νέο μπορεί να μας κομίσει ένας Όμιλος του ΒΒ και
-κυρίως- τι θα εκφράσει κοινωνικά πέρα από τον Πρετεντέρη και μια μερίδα πανεπιστημιακών,δημοσίων υπαλλήλων και αποκλεισμένων από τον ΓΑΠ κομματικών παραγόντων.
Προφανής δεν είναι η απάντηση;

Grammateas είπε...

Μια χαρά τα είπε ο Μυλόπουλος...

Ανώνυμος είπε...

Aφού απορεί ο Μυλόπουλος να του εξηγήσουμε : Ο στρατηγικός στόχος του ΓΑΠ είναι να γίνει το κόμμα των μεταναστών όταν πάρουν δικαίωμα ψήφου.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αρχικά πρέπει να κερδίσει κάποιες εκλογές χωρίς αυτούς.Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.Με τα σκάνδαλα της δεξιάς,τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας ίσως σε κάποιες εκλογές να υπάρξει πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ + ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μπορούν να κυβερνήσουν μαζί,μπορούν όμως να κάνουν προσωρινή κυβέρνηση για δύο μήνες,να δώσουν υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου σε 1 εκατομμύριο μετανάστες και μετά να μη σας έχουν ανάγκη εσάς τους ιθαγενείς πασόκους.Τον ρόλο σας τον παίξατε,καιρός να έλθουν άλλοι.

atakadoros είπε...

Τι είναι ο μυλο πουλος;

theodore είπε...

Το κακό είναι ότι δυστυχώς μετά το συνέδριο,σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ,αλλά ένα κόμμα με άλλο όνομα,άλλο έμβλημα και άλλη ιδεολογία.
Το λεγόμενο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ή όπως αλλοιώς αποφασίσουν να το πούν,στο ελάχιστο θα θυμίζει το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Οσοι αριστεροί έχουν απομείνει στο κίνημα,θα στραφούν υποχρεωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ,ελλείψει εναλλακτικής λύσης.
Η πρόβλεψη έγκυρων εκλογολόγων είναι ότι με την αλλαγή ηγεσίας και την ανάληψη της από τον Τσίπρα,ο Συριζα αποκτά μιά εκρηκτική δυναμική.
Τα λάθη και οι παλινωδίες της ηγεσίας,η ανερμάτιστη πολιτική της και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε βέβαιη συρρίκνωση.
Κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στο μέλλον.
Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί βάλθηκαν να διαλύσουν το μεγάλο Σοσιαλιστικό,ριζοσπαστικό και πατριωτικό Κίνημα.
Ποιούς σκοπούς εξυπηρετούν και από ποιά κέντρα καθοδηγούνται;
Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει.
Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα.
Βρισκόμαστε σε μιά περίοδο ανακατατάξεων,σε μιά περίοδο που η Ιστορία κοιλοπονά.
Στο παρελθόν όσοι μείνανε προσκολλημένοι στο παλιό και ξεπερασμένο,χαθήκανε.
Οσοι τόλμησαν το άλμα στο μέλλον με όχημα τις νέες ιδέες,βγήκαν νικητές.
Δεν πιστεύω ότι ο ΓΑΠ κάνει ότι κάνει από προσωπικό πείσμα.
Το λέω ξεκάθαρα.
Είναι υποκινούμενος και καθοδηγούμενος.
Στόχος του να καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν 34 χρόνια,τόσοι και τόσοι.
Να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ.
Βρίσκεται ένα βήμα πρίν την επίτευξη του σκοπού του και κάποιοι χειροκροτούν.
Το λαϊκό κίνημα έχει ήδη κρίνει όλους αυτούς σαν πεμπτοφαλαγγίτες και αποστάτες.
Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη.
Οι σύγχρονοι Εφιάλτες θα πάρουν την θέση που τους αξίζει.