ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007

Περί τύπου.


Από σήμερα στό blog μας θα δημοσιεύσουμε μιά σειρά από άρθρα που αφορούν στην προσπάθεια άλωσης του τύπου από διάφορα συμφέροντα.
Το ποιά είναι αυτά τα συμφέροντα και που αποσκοπούν,θα το καταλάβετε μέσα από τα γραφόμενα.
Αρχίζουμε λοιπόν.Καλή σας ανάγνωση.
Τον Απρίλιο του 2007,προσλαμβάνεται ο Αλέξης Παπαχελάς ως διευθυντής στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ταυτόχρονα απολύεται ο επί 14 χρόνια συντάκτης της εφημερίδας Γιώργος Δελαστίκ.Ο Δελαστίκ μέσα από την εφημερίδα ΠΡΙΝ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο,που σύμφωνα με τον τότε διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ,Καρκαγιάννη ήταν ανυπόστατο και συκοφαντικό.
Το επίμαχο άρθρο του Γ. Δελαστίκ, στην εφημερίδα «Πριν», στην οποία είναι και διευθυντής,που οδήγησε στην απόλυσή του από την..."Καθημερινή'':
«Φυτεύουν πράκτορες της Πρεσβείας στις εφημερίδες - Διασπορά πρακτόρων.
Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ’ αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά.Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών.Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις».
Αναρωτιέται αλήθεια κανείς για τον ρόλο του Παπαχελά?Ο μόνος δημοσιογράφος που έχει συμμετάσχει σε εργασίες της πασίγνωστης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ,γραμματέας του ΔΣ του επίσης πασίγνωστου ΕΛΙΑΜΕΠ και συνεργάτης του Γεώργιου Α. Παπανδρέου στην χάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής κατά δήλωση του ίδιου του ΓΑΠ στο προεκλογικό debate.
Δείτε από το ιστολόγιο του εξαποδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για την στοχοποίηση του Δελαστίκ από το 2001 και για τα γραπτά των φερεφώνων εναντίον του.
Κλείνοντας το πρώτο μέρος των άρθρων μου γύρω από την προσπάθεια άλωσης του τύπου,θα σας προτείνω κάποια βιβλία που αναλύουν τους λόγους αυτής της προσπάθειας.
-Προπαγάνδα και κοινούς νούς.Ο έλεγχος της σκέψης. Του Noam Chomsky
-Tα ΜΜΕ ως όργανο κοινωνικού ελέγχου και επιβολής. Του Noam Chomsky
-H Nέα διεθνής τάξη και η Ελλάδα. Του Τάσου Φωτόπουλου
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: