ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Περί τύπου,η συνέχεια.


MME.
Εφημερίδες,τηλεόραση,ραδιόφωνο,internet.
Πληροφόρηση,προπαγάνδα,ενημέρωση,καθοδήγηση,επηρεασμός της κοινής γνώμης.
Ενα υπερόπλο στα χέρια όσων θέλουν να καθοδηγήσουν,να προπαγανδίσουν,να κατευθύνουν.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο,ανακάλυψα ότι η νέα τάση που προωθείται από την Ε.Ε.,διάφορες ΜΚΟ και Κρατικούς οργανισμούς είναι η προώθηση νέων δημοσιογράφων,που θα ασκούν μια συγκεκριμένη δημοσιογραφία,ενταγμένη σε συγκεκριμένες φόρμες.Θα προωθούν θέματα όπως η πολυπολιτισμικότητα,τα δικαιώματα μεταναστών και μειονοτήτων,η «δήθεν» συναδέλφωση των λαών,η προώθηση της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» και άλλα τέτοια ζητήματα.
Θα έχετε όλοι σας παρατηρήσει πόσο ραγδαία έχουν αυξηθεί τέτοιου είδους δημοσιογράφοι και πόσο πολύ έχουν αυξηθεί ρεπορτάζ για μετανάστες,μειονότητες και Ελληνοτουρκική φιλία.
Μέχρι και η Σεμίνα,ναί αυτή η μπουζουκομάνα,έκανε φέτος εκπομπή για τους μετανάστες.
Λέτε όλα αυτά να είναι τυχαία;
Ας εξετάσουμε λοιπόν αναλυτικά ποιοι προωθούν αυτού του είδους την δημοσιογραφία.Και θα εξετάσουμε γιατί αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ενδοδημοσιογραφικός πόλεμος στις εφημερίδες,στα κανάλια,στο ραδιόφωνο.

Το
IWPR (Institute for war and peace reporting) είναι ένα από τα πολλά ινστιτούτα που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια.Δείτε εδώ τους υποστηρικτές του Ινστιτούτου κι αμέσως θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. http://iwpr.net/index.php?p=-&apc_state=heno-top_contact_us.html&s=o&o=top_supporters.html
Στην επικεφαλίδα του δεν κρύβει τους σκοπούς του
. “building peace and democracy through free and fair media”.
Με το συγκεκριμένο ινστιτούτο έχει συνεργαστεί σύμφωνα με το Ελληνικό παρατηρητήριο του Ελσίνκι ο Γκαζμέντ Καπλάνι.
Στους πολλούς υποστηρικτές του ιδρύματος βρίσκουμε και το Ιδρυμα Ford.
Eνα ίδρυμα που κατά τα λεγόμενα του δουλεύει για τα δημοκρατικά ιδεώδη,την συνεργασία των λαών,για την μείωση της φτώχιας και της αδικίας.
Είναι έτσι όμως?
Εδώ θα διαβάσετε ότι το κέντρο προωθεί μετά επιτάσεως νέους δημοσιογράφους,νέα ΜΜΕ,και χρηματοδοτεί αφειδώς προσπάθειες ίδρυσης "δημοκρατικών" ΜΜΕ κατά την δική τους αντίληψη.
Ας δούμε όμως και μιά καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,για τον ρόλο του Ιδρύματος κατά την εφταετία στην χώρα μας.
Αλήθεια στις μέρες μας ποιούς χρηματοδοτεί στην χώρα μας το Ιδρυμα και για ποιούς σκοπούς?


Στον τομέα ΒΑΛΚΑΝΙΑ,ανακαλύπτουμε ότι το IWPR έχει ιδρύσει το BIRN (Balcan investigative reporting network).

Παρακατω θα δείτε ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου
αποσκοπεί «BIRN training activities are designed to build journalists professional skill to produce relevant reporting that has an impact on societies, opinion-shapers and decision-makers in the Balkans.»
http://www.birn.eu.com/en/1/30/

Το Boston University,όπως θα δείτε εκπαιδεύει με την σειρά του Βαλκάνιους δημοσιογράφους.
http://www.buworldofideas.org/shows/2001/03/20010304.asp
Το Open society institute είναι ένα από ταπολλά ιδρύματα του George Soros.
Θα δείτε στην ιστοσελίδα του το ενδιαφέρον που δείχνει για τα ΜΜΕ.
http://www.soros.org/initiatives/media

Στην Ελλάδα υλοποιείται το κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL.Το έργο χρηματοδοτείται κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από το Ελληνικό Κράτος μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης.Στους συμμετέχοντες είναι και το ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ.
Δείτε εδώ τι προγράμματα υλοποιεί το συγκεκριμένο ΚΕΚ.
http://www.xeniosdias.gr/documents/prosklisiekdend_drasi13.pdf

Ο Ξένιος Δίας είναι μια αναπτυξιακή σύμπραξη που κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης,χρηματοδοτείται για να προάγει τα πολύ-πολιτισμικά πρότυπα.Εδώ θα δείτε τους συμμετέχοντες.
http://www.xeniosdias.gr/cat2main.php


Τώρα τι δουλειά έχουν η VPRC και η HUMAN STRATEGY με το «Στέκι Αλβανών Μεταναστών» μπορεί να γίνει κατανοητό στο πλαίσιο της προώθησης των πολύ-πολιτισμικών προτύπων.Εταιρίες έρευνας αγοράς,που εύκολα μπορούν μέσω των καναλιών που συνεργάζονται να προβάλλουν τις θέσεις τους.Opinion leaders αμερικανιστί.

Το DREAM EQUAL ασχολείται με την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στα ΜΜΕ.Πως ξέρουμε ότι υπάρχει ρατσισμός στα ΜΜΕ;
Δείτε εδώ και θα καταλάβετε.

http://www.enet.gr/online/online_p1_fpage_text.jsp?id=82383988

Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετέχει ενεργά και το ΕΠΣΕ (Ελληνικό παρατηρητήριο συμφωνιών Ελσίνκι).
Δηλαδή ο Δημητράς και ο Βαλλιανάτος χρματοδοτούνται για να βρίζουν τους Ελληνες με τα χειρότερα λόγια και διατυπώνοντας θέσεις που ούτε οι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας μας δεν τολμούν να πούν.

Δείτε εδώ την πλήρη περιγραφή του έργου,τις δράσεις που αναλήφθηκαν,καθώς και τους συμμετέχοντες.

http://www.dimitra.gr/dream/data/paradotea_files/dream_guide.pdf

Στον Ελληνικό τύπο έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό,μια αδυσώπητη διαμάχη.
Σχετικό είναι το θέμα που αφορά την παραίτηση Δελαστίκ από την Καθημερινή,μετά την πρόσληψη Παπαχελά.
Η τηλεόραση του ALPHA συμμετέχοντας στα προγράμματα EQUAL,έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας,προωθώντας λογιών,λογιών ΜΚΟ.
Ο Καπλάνι «μυθοποιείται» ως σύγχρονος εκφραστής της αγωνίας των μεταναστών,εργαζόμενος στον ΔΟΛ,καθώς και στο κρατικό ραδιόφωνο.
Μια ολόκληρη σειρά δημοσιογράφων και αρθογράφων,όπως ο Σωμερίτης,ο Μουζέλης,ο Ιός της Ελευθεροτυπίας,ο Μίχας,η Τέτα Παπαδοπούλου κι άλλοι πολλοί προωθούν μετά μανίας την «πολυπολιτισμικότητα»,την προώθηση των μειονοτήτων,τον συμβιβασμό και την οπισθοχώρηση της Ελλάδας σε οτιδήποτε την αφορά.
Τα χρήματα που πέφτουν από την Ε.Ε. και διάφορα «μυστηριώδη» ιδρύματα είναι πολλά.Ο στόχος σαφής.Να κάνουν πλύση εγκεφάλου και να πείσουν τους ανυπότακτους Ελληνες-κατά τον Κίσινγκερ-να αποδεχτούν τα κελεύσματα της Νέας Εποχής.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες είναι πως ο Ελληνικός λαός είναι ξεροκεφαλος.
Για εμάς η
ΝΕΑ ΤΑΞΗ είναι σαν τα Mac Donalds.
Μπορεί να έγιναν ανάρπαστα παντού,αλλά εδώ προτιμάμε τα εγχώρια Goodys.
Όπως θα τα μαζέψει και θα φύγει κάποια στιγμή η Αμερικανική αλυσίδα ταχυεστατορίων,μην αντέχοντας την αυξανόμενη χασούρα,έτσι θα γίνει και με τα εγχώρια νεοταξίτικα τσιράκια.Θα βαρεθούν από την χασούρα των ιδεών τους και θα σταματήσουν να μας πιπιλάνε τα μυαλά με τις καθοδηγούμενες απόψεις τους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Thodori,exo mia diafonia oson afora ayta pou anafereis sto telos. Ego to antitheto vlepo. Mallon mia foveri elleipsi empistosynis apenanti sto elliniko kratos kai otidipote elliniko kai kathos mia terastia ksenomania. Diladi..me to pou sou leei o allos "ayto einai apo tin agglia/germania/souidia klp" akous ksafnika ena "aaaa". Kai den einai kai aparaitita kako. Na pou orismenes xores pane kalitera apo mas. Emeis as frontisoume na paroume ta kala tous stixia kai na ta ensomatosoume sta hdh kala ellinika stixia. Den einai aparaitita kako na ginomaste poly-politismiki xora. Toulaxiston den to vlepo san apeili. Ti les esy?

theodore είπε...

Τίποτα δεν είναι κακό,αρκεί να γίνεται καλοπροαίρετα και όχι με δόλο.
Δυστυχώς η λεγόμενη "πολυπολιτισμικότητα" μας επιβάλλεται με το έτσι θέλω,χωρίς να ρωτηθούμε.
Ηδη οι χώρες που έχουν σοβαρότερο πρόβλημα από εμάς,όπως η Αγγλία και η Γαλλία άρχισαν να απίρνουν μέτρα για να διασώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά,η οποία σιγά,σιγά,αλλοιώνεται.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η συνύπαρξη με άλλους λαούς,άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς.
Το πρόβλημα είναι η ηθελημένη αλλοίωση των Ελληνικών αξιών.
Τα παραδείγματα πολλά.Το θέμα των ταυτοτήτων,το βιβλίο της Ιστορίας,η δήθεν "μακεδονική" μειονότητα.
Αλλωστε η "πολυπολιτισμικότητα" είναι ένα εξαγώγιμο αμερικανικό προϊόν,το οποίο είναι καλό για όλον τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ,όπου αντί συνύπαρξης,υπάρχει πόλεμος και μίσος ανάμεσα στις φυλές.Ακόμα και ο Ομπάμα δέχεται έναν πρωτοφανή πόλεμο από τα κατεστημένα λευκά ΜΜΕ.Βλέπεις οι γιάνκηδες θα ήθελαν να δούν Αλβανό π.χ.πρωθυπουργό στην Ελλάδα,αλλά δεν θα δέχονταν με τίποτα να δούν έγχρωμο πρόεδρο στην χώρα τους.
Αστα φίλε,τα πράγματα βρωμάνε και βρωμάνε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή, πάλι πρόχειρος. Εγώ, ως (τι άλλο;) πράκτωρ του Σόρος και άλλων σκοτεινών δυνάμεων-μαϊντανών (πολύ βολικών για το επίπεδο σκέψης και ανάλυσής σου) σε παρακαλώ:
Μην βάζεις στο στόμα σου ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζεις τίποτα. Είναι άδικο. Κάνε τουλάχιστον έστω ένα στοιχειώδες ρεπορτάζ πριν αρχίσεις τον χαβά σου.

Ύποπτα φαινόμενα υπάρχουν και στην "αποδώ" (χαζοχαρούμενοι διεθνιστές) και στην "αποκεί" (χαζοχαρούμενοι πατριώτες) μεριά.

Δεν είναι όμως, πχ, κακό να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Σλαβομακεδόνες ή και σκέτα Μακεδόνες (χωρίς να τα... παίρνουν από κάπου -περί της ύπαρξής τους δεν έχεις παρά να διαβάσεις ακόμα και τη φέρουσα πατριωτικές περγαμηνές Πηνελόπη Δέλτα, γιατί αν σου προτείνω σοβαρά βιβλία θα μου αντιτείνεις, με τη φόρα που έχεις πάρει, ότι όοοοοολοι αυτοί τα παίρνουν από τα σκοτεινά κέντρα).
Να τους εξαφανίσουμε τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας με το ραβδάκι επειδή δεν κολλάνε στην περί πατρίδος αντίληψή σου; Δεν είναι ανήθικο αυτό;

Ο έντιμος άνθρωπος πρέπει να μην παραλείπει να καταγγέλλει την πολιτική διακρίσεων του (ελληνικού, ή όποιου) κράτους απέναντι σε "ανεπιθύμητους" πολίτες του. Και, εφόσον επιθυμεί να ψάξει τον ύποπτο ρόλο οργανώσεων που ενδέχεται να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν εθνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές ομάδες για να προωθήσουν πονηρούς στόχους, νομίζω ότι πρέπει να το κάνει με πολύ μεγαλύτερη εργατικότητα, ευαισθησία και διάκριση από εσένα, που απλώς ζωγραφίζεις θολές εικόνες για να δημιουργείς εντυπώσεις.
Δούλεψε περισσότερο και βελτίωσε τα στάνταρντς σου, που τώρα είναι νηπιακά.

theodore είπε...

@anonymos
Κατ'αρχάς,δεν διεκδικώ δάφνες δημοσιογραφίας,οπότε η κριτική σου αν μη τι άλλο είναι άδικη,αφού δεν είμαι επαγγελματίας του είδους.

Μου έκανες μιά παρατήρηση ότι δεν πρέπει να πιάνω στο στόμα μου ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζω το ποιόν τους.
Εννοείς κάποιον συγκεκριμένο.Κι αν ναί γιατί δεν τον ονοματίζεις?
Μήπως τελικά ψαρεύεις σε θολά νερά;

Μου μιλάς για κάποιες χιλιάδες Σλαβομακεδόνων.Εσύ πως το ξέρεις ότι πρόκειται για χιλιάδες;Κι εγώ σου λέω ότι είναι ερικές δεκάδες.Απόδειξε μου ότι έχω άδικο.
Εχεις κάποια απογραφή πληθυσμού,όπου αυτοί οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως Σλαβομακεδόνες;
Οσο για το σκέτο "Μακεδόνες",είναι επιχείρημα για γέλια.
Ερώτημα:Η γυναίκα μου είναι από την Μακεδονία,αλλά νοιώθει Ελληνίδα;Τι γίνεται εδώ γιατρέ μου;Αν πεί ότι είναι Μακεδόνισσα,κατατάσσεται αυτόματα με την δική σου λογική στους μειονοτικούς;
Για να μην το κουράζουμε.Μακεδονική εθνότητα δεν υπήρξε ποτέ.Υπήρξαν Ελληνόφωνοι και Βουλγαρόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας.Τα υπόλοιπα είναι φτηνή προπαγάνδα.Αλλωστε όπως πολύ καλά υποθέτω πως γνωρίζεις,οι δήθεν "Μακεδόνες",τους Βούλγαρους φοβούνται,όχι τους Ελληνες.Η Ελλάδα δεν τους διεκδικεί,η Βουλγαρία όμως τους θεωρεί δικά της τέκνα.

Οσο για την δήθεν συνωμοσιολογία που πάντα εσύ και όμοιοι σου χρησιμοποιούν ως άλλοθι,θα στο πώ ξεκάθαρα.Αν δεν τα παίρνεις από τα ιδρύματα του Σόρος,τότε αυτόματα σε κατατάσσω στους "χρήσιμους ηλίθιους" της Νέας Τάξης.
Μόνο που δεν μου φαίνεσαι για...ηλίθιος.

Καλά Χριστούγεννα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο ανώνυμος παραπάνω.
Λυπάμαι που θα σε σταναχωρήσω, αλλά είμαι χρήσιμος ηλίθιος. Με εσένα για έξυπνο, δεν έχω άλλη επιλογή (αφού τυγχάνω σχετικά φτωχός, και δεν έχω σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση).
Είμαι Αθηναίος, με γονείς Έλληνες Μακεδόνες.

Στατιστικές για τον αριθμό των Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα δεν έχω να παραθέσω, αφού το Ελληνικό κράτος δεν τις επιτρέπει (ψάξε το, θα το διαπιστώσεις και εσύ), ούτε παρέχει σχετική δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού κατά τις απογραφές πληθυσμού. Μόνο εκτιμήσεις μπορώ να κάνω, με βάση τις επισκέψεις μου στη δυτική Μακεδονία.

Δυστυχώς οι Σλαβομακεδόνες της Σλαβομακεδονίας έχουν μπει αρκετά μαζικά στο παράδοξο τριπάκι του υπερεθνικισμού, της καταγωγής από τον Μεγαλέξανδρο και λοιπές παπαριές, που δε αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσουν ζητήματα τριβών. Αυτό όμως δεν μας δίνει το δικαίωμα ούτε να κρατάμε τα δικά μας μάτια κλειστά, ούτε να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι.

Ως (σκέτο) Μακεδόνες, λέει η Αρβελέρ (και άλλοι), άρχισαν να αυτοπροσδιορίζονται κάποιοι πληθυσμοί της Μακεδονίας ήδη από τον ύστερο Μεσαίωνα. Το ότι σε αυτούς προστέθηκαν πολύ αργότερα και διάφοροι "βουλγαρόφρονες" (άλλη μεγάλη ιστορία αυτή) δεν αλλάζει το αρχικό δεδομένο. Κανένα έθνος δεν έπεσε από τον Σείριο, ούτε παρέμεινε απαράλλαχτο μέσα στους αιώνες. Άλλα δημιουργήθηκαν πιο νωρίς, άλλα πιο αργά.

Κάποια στιγμή, για κάποιους -ενδεχομένως διαφορετικούς κατα περίπτωση- λόγους (εσύ σε αυτό το σημείο είσαι εκ προοιμίου έτοιμος να ρίξεις θολούρα και υπόνοια -εκτός βέβαια αν πρόκειται για το ελληνικό έθνος) κάποια ομάδα όρισε με κάποιον τρόπο τον εαυτό της και τους όποιους "απέναντι".

Επί τη ευκαιρία, κάνεις λάθος και για το ότι οι Σλαβομακεδόνες φοβούνται μόνο τους Βούλγαρους. Διότι αρχίζουν να παγιώνονται κάποιες υπερεθνικιστικές απόψεις, σε ορισμένους κύκλους εκεί, που δημιουργούν αντανακλαστικά φόβου και μίσους απέναντι στην Ελλάδα(άλλωστε το εμπάργκο που τους λύσσαξε κυριολεκτικά της πείνας η Ελλάδα το επέβαλε).

Όσο για το ότι δεν έδωσα συγκεκριμένα ονόματα (για λόγους οικονομίας χρόνου), προθύμως επανορθώνω:
τις προάλλες σου μίλησα για την πάρα πολύ άδικη και πρόχειρη στάση σου απέναντι στον άγνωστό μου Καπλάνι, τον οποίο όμως εκτιμώ από τα γραπτά του (έφτασες να υπονοήσεις ότι τα παίρνει πολύ χοντρά από την ΕΡΑ, τη στιγμή που εγώ έμαθα ΑΠΟ ΜΕΣΑ, και από αδιαμφισβήτητη πηγή, ότι παιρνει ψίχουλα). Επίσης θεωρώ τον Ιό μια από τις καλύτερες φωνές στον Ελληνικό δημοσιογραφικό χώρο, όπως και τον Ριχάρδο Σωμερίτη. Δεν έχω άποψη για τους άλλους που αναφέρεις γιατί δεν τους έχω παρακολουθήσει συστηματικά.

Τελειώνοντας, και χωρίς καμία διάθεση να σε πατρονάρω (άλλωστε όπως βλέπεις σε κριτικάρω έντονα) επίτρεψέ μου να σου πω ότι δεν σε κόβω για κακοπροαίρετο. Απλώς στην προσπάθειά σου να προασπίσεις κάτι που θεωρείς σημαντικό, εξαπολύεις μια "όλα τα σφάζω - όλα τα μαχαιρώνω" επίθεση επί δικαίων και αδίκων. Αν δεν έχεις περάσει τα 70, δεν είναι αργά για να αλλάξεις αυτή την προχειρότητα. Χρειάζεται όμως να δουλέψεις περισσότερο. Όπως σου ξαναείπα, το ότι επέλεξες να αποκτήσεις δημόσιο βήμα θα έπρεπε να σε κάνει διπλά προσεκτικό, γιατί διάφοροι πονηρούληδες πατριδοκάπηλοι είναι έτοιμοι για όλα.
Αντίο, και καλή επιτυχία.

theodore είπε...

@anonymos
Δικαίωμα σου να θεωρείς ιερά τέρατα της δημοσιογραφίας τους Καπλάνι,Σωμερίτη,Ιό και παρατρεχάμενους.
Δικαίωμα μου να τους θεωρώ δημοσιογράφους που μετά μανίας προωθούν στην Ελληνική κοινωνία,νεοταξίτικες ιδέες.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από την δράση του Ιδρύματος Ford κατά την εφταετία.
==================================

" Με ορμητήριο την αμερικανική πρεσβεία, είχε ενσκήψει παράλληλα με τη χούντα και είχε κατορθώσει το ακατόρθωτο: Με κόστος ελάχιστο να δημιουργήσει άλλοθι και να προπαγανδίσει επιτυχώς υπέρ των ΗΠΑ. Μοιράζοντας χρήματα σε καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους που εμφανώς αποστρέφονταν το καθεστώς: συγγραφείς, ζωγράφους, γλύπτες, ποιητές, σκηνοθέτες, μουσικούς, ακαδημαϊκούς, δασκάλους, εκδότες, κάθε λογής δημιουργούς και διανοούμενους. Οι οποίοι, για να εκπληρούν τους όρους, έπρεπε να είναι διακεκριμένοι, προοδευτικοί και, ει δυνατόν, αντιφρονούντες. Μέχρι και τα αντιστασιακά «Δεκαοχτώ Κείμενα» ψιθυριζόταν ότι είχε βρει τρόπο να «υποστηρίξει».

Γιατί όλοι αυτοί ενέδιδαν; Αλλοι γιατί ίσως είχαν ελαφριά τη συνείδηση, άλλοι από άγνοια, άλλοι από πραγματική ένδεια. Το σίγουρο είναι ότι όλοι το έκρυβαν.

Η διαδικασία ήταν η εξής: Κάποιος από την ηγεσία του Ιδρύματος ή ένας ήδη «μυημένος» έκανε διακριτικά την προσέγγιση, ακολουθούσε η αίτηση, η απάντηση και τέλος η επιταγή (300.000 δραχμές) ή κάποιες φορές μια υποτροφία στο εξωτερικό. Υποτίθεται ότι όλα γίνονταν με μεγάλη μυστικότητα ενώ τεχνηέντως τα ονόματα διέρρεαν, σμπαραλιάζοντας νεύρα, προκαλώντας ντροπή, ενοχές. Και το κυριότερο, απομυθοποιώντας μύθους, ανθρώπους, πρότυπα, αξίες. Ο κατάλογος από στόμα σε στόμα, μέρα με τη μέρα, μάκραινε.

Ενώ παράλληλα ξεσπούσε ένας καταστροφικός πόλεμος στην κοινωνία των ανθρώπων της Τέχνης και της διανόησης. Ενας σκληρός, διχαστικός πόλεμος, μεταξύ εκείνων που έλεγαν το «ναι» και των άλλων που υποστήριζαν το «όχι».

Ανάμεσα σε εκείνους που ύψωσαν θαρραλέα φωνή καταγγελίας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης, η Μαριέττα Ριάλδη, ο Στέφανος Ληναίος, οι εκδότες Γιώργος Χατζόπουλος και Λεωνίδας Χρηστάκης, ο Κώστας Χατζηαργύρης. Από μακριά ο Κώστας Γαβράς, που από το Παρίσι μάς έστελνε το στρατευμένο αμερικανικό περιοδικό«Ramparts», μας αποκάλυπτε τη δράση μιας τρομακτικής διεθνούς συνωμοσίας τής CIA, η οποία στοχεύοντας σε καλλιτέχνες και διανοούμενους, με όχημα το Ιδρυμα Φορντ και πρόσχημα τα ευγενέστερα των ιδανικών, σκόρπιζε χρήματα ανά την υφήλιο, εξασφάλιζε ανοχή και έφτανε να προετοιμάζει μέχρι και πραξικοπήματα τύπου Ινδονησίας, με 600.000 σφαγιασθέντες ανθρώπους. Είχαμε συγκλονιστεί.

ΗΛιλή Ζωγράφου, τον Γενάρη του '73, απηύθυνε προς το δραστήριο αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μάικλ Λάστρι (ο οποίος είχε δημόσια επιτεθεί στον Αλέξη Μινωτή) την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:

«Εξι χρόνια τώρα κυκλοφορείτε αόρατος ανάμεσά μας. Προσεγγίσατε, παρασύρατε, υποσχεθήκατε, βάλατε σε πειρασμό, κλονίσατε συνειδήσεις, γκρεμίσατε υπολήψεις. Πώς; Μοιράζοντας λεφτά, ταξίδια και υποσχέσεις για ένα απώτερο μέλλον. Και όλο και μεγάλωνε η λίστα. Χρειαζόσασταν ονόματα. Ηχηρά. Και έντιμα. Και συμβολικά για το πλήθος. Πολύτιμα και αναγκαία για τη μαζική συνείδηση. Ολους που είχαν ή που θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα σύστημα, τους περάσατε από την προκρούστεια φορντιανή οικονομική χορηγία. Ολα κάτω. Να μη βρούμε τίποτα όρθιο την ώρα της Κρίσης. Γιατί το ξέρετε ότι η κρίση θα έρθει...».

Ποτέ δεν τους μάθαμε όλους όσοι αρνήθηκαν τα αργύρια από τα φανερά «μυστικά κονδύλια» της αμερικανικής πρεσβείας εκείνης της εποχής. Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσά τους ήταν ο Ανδρέας Φραγκιάς, ο Σάκης Καράγιωργας (ο οποίος τα επέστρεψε) και ο Μανόλης Αναγνωστάκης"
=================================
Το εν λόγω ίδρυμα λειτουργεί και σήμερα.Αλλά έχει εντάξει στα πργράμματα του εκτός από ανθρώπους της τέχνης και δημοσιογράφους.
Αν αντικαταστήσεις στο προηγούμενο κέιμενο τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού,με τους δημοσιογράφους και τα σημερινά ΜΜΕ.θα έχεις τις απαντήσεις που θέλεις.
Οσο για το θέμα των Σκοπίων,σε παραπέμπω στο Σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας το 1931,όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά σε επαρχία με το όνομα Μακεδονία.Βαρντάρσκα ονομαζόταν η περιοχή.Τότε δεν είχαν αποκτήσει ακόμα εθνική συνείδηση,οι λεγόμενοι "Σλαβομακεδόνες"?