ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2007

Συνέντευξη Κύρκου στα ΝΕΑ


Με τις θέσεις του Λεωνίδα συνέβαινε πάντα το εξής παράδοξο.
Εκεί που έλεγα,μπράβο ωραία τα λέει,εκεί προσέθετε κάτι ακόμα και χάλαγε την μαγιά.
Παρ'όλα αυτά πάντα τον σεβόμουνα και τον αγαπούσα.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τους αγώνες που έδωσε για την αριστερά.
Σήμερα κυκλοφορεί στα ΝΕΑ μιά συνέντευξη του στον Παύλο Τσίμα.
Αντιγράφω από εκεί:
«Ήρθε η στιγμή για κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό».
Αυτή είναι η κεντρική σκέψη του Λεωνίδα. Τον ρωτώ πώς βλέπει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μετά την κρίση- λυτρωτική ή τραυματική που έζησε.
«Νομίζω πως έληξε η ιστορία με το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και να ανακτήσει τον νικηφόρο του αέρα και την ικανότητά του να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Ήρθε η στιγμή για κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό.
Εδώ συμφωνώ απόλυτα.Κι εγώ πιστεύω πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα,δεν μπορεί να προσφέρει νικηφόρα προοπτική στην Κεντροαριστερά,δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα Εθνικά ζητήματα.
Ενα συνοθύλευμα αντιμαχόμενων στελεχών που δεν τα συνδέει κάν η κοινή ιδεολογία.
Π.χ. Λάμψα-Τζουμάκας,Γερουλάνος-Πάγκαλος,Κοππά-Κακλαμάνης.
Ο ΓΑΠ ονειρεύεται ένα ΠΑΣΟΚ στα χνάρια του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ,ένα κόμμα απολιτικό,χωρίς σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο,με μιά "αριστερή" αλλά ακίνδυνη ρητορεία περί πράσινης οικονομίας,συμμετοχικής δημοκρατίας,καθώς και γενικόλογων εξαγγελιών περί μάχης με τα ποικιλώνυμα συμφέροντα.
Ως εδώ λοιπόν όλα καλά με τον Λεωνίδα.Για μιά ακόμα φορά οι απόψεις μας συμπίπτουν.
Και ξαφνικά......
«Είναι, ασφαλώς, και θέμα προσώπων. Για να είμαι ειλικρινής, μεταξύ των δύο έχω μια μεγαλύτερη συμπάθεια στον Γιώργο. Έχει ίσως αδυναμίες πολλές, αλλά έχει κάτι σπάνιο στην ελληνική πολιτική ζωή. Είναι ένας ευγενικός άνθρωπος. Έχει ήρεμη σκέψη. Και είναι άνθρωπος του διαλόγου. Όταν κουβεντιάζεις μαζί του διαπιστώνεις ότι ακούει τον συνομιλητή του, δεν έχει καταληφθεί από τις δικές του μόνο σκέψεις. Ο Βαγγέλης είναι υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του. Ο Γιώργος είναι άνθρωπος του διαλόγου. Συνεπώς, με τον Γιώργο υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις διαλόγου. Αλλά δεν θα είναι εύκολο».
Η μαγεία χάνεται.Ενώ διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ΄χασει την δυναμική του στην κοινωνία και την προοπτική της εξουσίας,παρ'όλα αυτά δηλώνει ότι προτιμά τον ΓΑΠ για αρχηγό.Γιατί είναι ευγενικό παιδί,ήρεμο,δεν μιλάει πολύ,αλλά ακούει.
Αν ο Λεωνίδας βλέπει τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παλαιού ηγέτη του ΣΥΝ,που βάζει το κομματικό συμφέρον του κόμματος που ίδρυσε πάνω απ' όλα,τότε να συμφωνήσω.
Ο ΓΑΠ είναι ο πλέον κατάλληλος.Αφού σε σχεδόν 4 χρόνια κατάφερε να διπλασιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον τα ποσοστά του και να είναι σύμφωνα με δηλώσεις Αλαβάνου,η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση αυτή την στιγμή.
Αν όμως μιλάει ως αριστερός πολίτης που ενδιαφέρεται πάνω από οτιδήποτε για το καλό του τόπου,τότε φάσκει και αντιφάσκει.
Το ΠΑΣΟΚ-το 55% για να είμαστε ακριβείς-έδωσε μιά΄δεύτερη ευκαιρία στον ΓΑΠ να πετύχει ότι δεν πέτυχε πρίν.Να το οδηγήσει σε νικηφόρα τροχιά.
Αφού όπως δηλώνει ο Λεωνίδας παραπάνω,η ιστορία με το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε έληξε,τότε τι περιμενει από τον ΓΑΠ;
Μιά μελλοντική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ;
Και πως θα γίνει αυτό,αφού ο Καραμανλής που έχει το καρπούζι,έχει και το μαχαίρι,φροντίζει ώστε να αποκλείονται συνασπισμοί κομμάτων από την κυβέρνηση;
Μάλλον ο ΓΑΠ σε πρώτη φάση θα πρέπει να τα καταφέρει μόνος του.Και πιστεύει στ'αλήθεια ο Λεωνίδας πως τότε θα μοιραστεί την εξουσία με τον Αλαβάνο;
Συμπέρασμα.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαθιά κρίση.Η τωρινή του ηγεσία είναι παντελώς ανίκανη να διευθετήσει ακόμα και τα πιό απλά.Απέχει συνειδητά από τις δύσκολες μαχες,ευελπιστώντας να δικαιωθεί ακόμα μιά φορά η θεωρία του "ώριμου φρούτου".
Υπήρχε μιά ελπίδα ανάκαμψης και άκουγε στο όνομα Βαγγέλης Βενιζέλος.
Με τα θετικά του και τα αρνητικά του.
Μαζι με τη ελπίδα χαθηκαν πολλά.Δεν χάθηκε όμως η ελπίδα του απλού πασόκου ότι κάποια στιγμή το Κίνημα θα ξαναβρεί το χαμένο του προσανατολισμό.Θα ξαναβρεί την δύναμη,έτσι ώστε να εμπνεύσει και να ενώσει,όπως ακριβώς έκανε παλιότερα.
Από τον πάτο το μόνο που μπορείς να κοιτάς είναι την κορυφή.Εναπόκειται σε σένα αν θα καταφέρεις να την φτάσεις.Κι αυτό Βαγγέλη ισχύει και για σένα.
Εχεις τα φόντα,έχεις το ειδικό βάρος,έχεις την δεδομένη συμπαράσταση του 40% της βάσης.
Δεν έχεις παρά να πείσεις πλέον τον λαό,ότι εκφράζεις κάτι διαφορετικό από την σημερινή κυρίαρχη ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ;
Μπορείς;Αν ναί,να είσαι σίγουρος ότι είμαστε πολλοί αυτοί που θα ακολουθήσουμε.
Μιά σπίθα χρειάζεται πλέον ο λαός.Αυτός που θα την ανάψει θα είναι ο επόμενος Ανδρέας.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: