ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Μιά ομορφη πρωτοβουλία.

Μιά πολύ καλή πρωτοβουλία ξεκίνησε στο διαδίκτυο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους.
Αντιγράφω από το
www.press-gr.blogspot.com

Πρωτοβουλία υπέρ της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα‏
...
.Μια πρωτοβουλία των Ιστολογίων:

Zorba the Greek, Roadartist in Athens.

Αγαπητοί συν-ιστολόγοι, μπλογκερς,όλοι μας γνωρίζουμε την υπόθεση κλοπής μέρους της ζωοφόρου του Παρθενώνα από το λόρδο Έλγιν το 19ο αιώνα και τη μεταφορά των αρχαίων γλυπτών από την Ελλάδα στο Λονδίνο.
Έχουν περάσει δύο αιώνες και τα παγκοσμίου φήμης γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο, 2400 χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα που δημιουργήθηκαν.
Οι εκάστοτε διοικήσεις του Μουσείου - υποστηριζόμενες από τις εκάστοτε βρετανικές κυβερνήσεις - αρνούνται πεισματικά την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, προβάλοντας αίωλα και επίπλαστα επιχειρήματα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχουν δεί το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις πλημμελούς φροντίδας των αρχαίων γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, κάτι που αποτελεί προσβολή απέναντι στην Ελληνική και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Επιπλέον, με τις αιτιάσεις που προβάλλει η διοίκηση του Μουσείου να έχουν καταρρεύσει, τίθενται πλέον τρία ουσιώδη ζητήματα:
- Το νομικό καθεστώς της παράνομης - μέσω δωροδοκίας των αρχών της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας - υφαρπαγής των Μαρμάρων από τον Έλγιν.
- Η περάτωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που μπορεί πλέον να φιλοξενήσει, με μεγαλύτερη ασφάλεια απ' ότι το Βρετανικό, τα αρχαία γλυπτά.
- Η επιστροφή ελληνικών αρχαιοτήτων, ως μιά κίνηση καλής θέλησης, στην οποία προχώρησε πριν από λίγους μήνες το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες.
Το Βρετανικό Μουσείο πότε;
Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε ένα όραμα: Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γεννέθλια γή τους. Χρόνια τώρα, ελληνικές κυβερνήσεις, μη-κυβερνητικοί οργανισμοί σε Ελλάδα και Βρετανία, διάσημοι καλλιτέχνες και πολιτικοί (Sir Σον Κόνερι, Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, Τζούντι Ντένς, Τζακ Λανγκ κλπ.) αλλά και σχεδόν το 60% της κοινής γνώμης στη Μεγάλη Βρετανία τάσσονται υπέρ της επιστροφής των αρχαίων γλυπτών στην Αθήνα.
Αυτή η προσπάθεια ΔΕΝ πρέπει να σταματήσει.
Τα ιστολόγια έχουν αποδείξει πως έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν το δικό τους μήνυμα στα κέντρα αποφάσεων. Το απέδειξαν με τη μαζική δράση τους στη συγκινητικά ανθρώπινη περίπτωση της Αμαλίας, το απέδειξαν έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου τασσόμενα υπέρ της Αναδάσωσης αλλά και στη Blog Action Day υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος. Χωρίς να υπερεκτιμούμε την πράγματική δύναμη των μπλογκς, προτείνουμε κοινή δράση, με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα:
Η 5η Δεκεμβρίου 1997, είχε ονομαστεί "Έτος Παρθενώνα". Με αφορμή αυτό, προτείνουμε:
Την 5η Δεκεμβρίου 2007, τα ελληνόφωνα ιστολόγια να αφιερώσουν το ποστ της ημέρας, δίνοντας μήνυμα υπέρ της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα , με τίτλo "PARTHENON MARBLES: RESTORATION NOW!"Να αποσταλεί κοινά υπογεγραμμένο κείμενο*, από όσους θέλουν, προς τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου (στα αγγλικά), στα Υπουργεία Πολιτισμού Βρετανίας και Ελλάδας (αγγλικά-ελληνικά), στις καμπάνιες υπέρ της επιστροφής των Μαρμαρών και στα ελληνικά και βρετανικά ΜΜΕ.Να προωθηθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσω των μπλογκς η παραπάνω προσπάθεια.Η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτελεί ζήτημα όχι μόνο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά επιτακτική ανάγκη που επιβάλει ο σεβασμός των οικουμενικών πολιτιστικών αξιών και ταυτόχρονα αποτελεί θέμα δικαιοσύνης. ΟΛΟΙ μαζί μπορούμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια που χρόνια συνεχίζεται. Σας καλούμε να συμμετέχετε - προαιρετικά πάντα - σε αυτήν τη μικρή αλλά έντονα συμβολική πράξη. Αξίζει τον κόπο.

-------------------------------* Ένα κοινό κείμενο (ελληνικά και αγγλικά) θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στα ιστολόγια Zorba the Greek & Roadartist in Athens.Όποιος θέλει να υπάρχει το όνομα και η διεύθυνση του ιστολογίου του κάτω από το κείμενο ας απαντήσει με ένα ΝΑΙ στο παρών email. Διαφορετικά, ο καθένας μπορεί να στείλει συντάξει και να στείλει, ανεξάρτητα, το δικό του προσωπικό κείμενο.Διευθ: Βρετανικό Μουσείο (communications@britishmuseum.org, greekandroman@britishmuseum.org), (Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού (enquiries@culture.gov.uk), Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (dpse@hch.culture.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: