ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Ενας φίλος από τα παλιά......











Ο Κίσλινγκ είναι πολύ γνωστός στα διπλωματικά σαλόνια της Αθήνας αλλά και σε πολιτικούς από διαφορετικά κόμματα. Διατηρούσε, για παράδειγμα, πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τη Μαρία Δαμανάκη, παλαιότερα με τον Λεωνίδα Κύρκο, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου αλλά και το επιτελείο του. Η δουλειά του την περίοδο 1988 -1992 ήταν να «ακούει και να μαθαίνει», κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς που έπαιζε κρίσιμο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Πριν από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα στη θέση του επικεφαλής του πολιτικού τμήματος.

Από άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στο Βήμα
===================================================================
«Πολύ καλά έκανε ο κ. Τ. Μίχας και πήρε (8.3.03) συνέντευξη από τον κύριο Κίσλινγκ. Ετσι μάθαμε κι εμείς πως ο κύριος αυτός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από το 1990, όταν, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανά τον κόσμο ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός είχε εκπονήσει το συκοφαντικό κείμενο που παρουσίαζε την Ελλάδα σαν κόλαση για τις μειονότητες και έκαμνε λόγο για πρώτη φορά περί υπάρξεως σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Τώρα, μετά "την παραίτησή του", επανέρχεται προς ολοκλήρωση της αποστολής του υποδεικνύοντάς μας επανεξέταση, όχι μόνο της Ιστορίας μας αλλά και της... μυθολογίας μας! Με άλλα λόγια, υποδεικνύει την αυτοκατάργησή μας για να λυτρωθούν οι μειονότητες από την καταπίεση του ανελέητου ελληνικού κράτους! Προφανώς, σε περίπτωση που δεν θα ενδώσουμε, θ' αναλάβουν την προστασία των "μειονοτήτων" οι πονόψυχοι της Ουάσιγκτον».

Από επιστολή αναγνώστη της Ελευθεροτυπίας
=============================================================
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για την υπόθεση της υποκλοπής τηλεφωνημάτων Ελλήνων πολιτών και πολιτικών, υποστηρίζει ο τέως διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπρέιντι Κίσλινγκ. Οι αποκαλύψεις του κ. Κίσλινγκ περιέχονται σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύει σήμερα η έγκυρη εβδομαδιαία αμερικανική πολιτική επιθεώρηση «Νέισιον».
===================================================================
Στο βιβλίο του ο Κίσλινγκ αποκαλύπτει επίσης και μια λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό πτυχή των δραστηριοτήτων του ως αξιωματούχους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου παραμονής του στην Ελλάδα υπήρξε ο ανώνυμος συντάκτης της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1990, που προκάλεσε τεράστιο σάλο επειδή έκανε αναφορά σε μια σλαβομακεδονική μειονότητα.

Οπως αναφέρει:

«Για πρώτη φορά από το 1950 ένα επίσημο έγγραφο κατέγραφε το γνωστό σε όλους, αλλά αποσιωπούμενο από όλους γεγονός ότι η Ελλάδα είχε μια σλαβική γλωσσική μειονότητα με ακτιβιστές που δεν τους επέτρεπαν να ασκούν τα δικαιώματά τους».

Η δημοσίευση της έκθεσης προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Οπως γράφει στο βιβλίο του, οι εφημερίδες κυκλοφορούσαν με πηχυαίους τίτλους «Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα»! Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε εξοργισθεί με την πρεσβεία διότι η πολιτικοί του αντίπαλοι χρησιμοποιούσαν την έκθεση για να υποστηρίξουν ότι οι παραδοσιακές καλές σχέσεις που είχε η Ν.Δ. με τις ΗΠΑ δεν διασφάλιζαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ο τότε Αμερικανός πρέσβης Σωτήρχος βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, διότι είχε υπογράψει την έκθεση χωρίς να την έχει διαβάσει, κάτι το οποίο φυσικά δεν μπορούσε να παραδεχθεί!

«Οι ΗΠΑ», γράφει ο Κίσλινγκ, «είχαν σπάσει ένα ταμπού. Για πρώτη φορά οι Ελληνες αναγνώστες των κυριότερων εφημερίδων μάθαιναν για την ύπαρξη χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που μιλούσαν στα σπίτια τους μια ιδιαίτερη γλώσσα που λεγόταν μακεδονικά από τους γλωσσολόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είχε δημοσιεύσει την έκθεση αν κάποιος τούς είχε προειδοποιήσει από πριν για τις αντιδράσεις».
Από το σάϊτ www.tmichas.wordpress.com
===========================================================================


Σημαντική πρόοδο στην επανεξέταση της Ιστορίας και της μυθολογίας της Ελλάδας διαπιστώνει ο κ. Κίσλινγκ.
Ο Μπρέιντ Κίσλινγκ είναι ένας παλιός γνώριμος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, συνήθιζε να επισκέπτεται διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις που είχαν σχέση με μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώματα και να συζητεί με άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα.
Το όνομά του γίνεται για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα το 1990 όταν κυκλοφορεί η ετήσια παγκόσμια έκθεση για ανθρώπινα δικαιώματα που εκδίδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η έκθεση αυτή όχι μόνο κάνει για πρώτη φορά λόγο για την ύπαρξη μιας «σλαβομακεδονικής μειονότητας» αλλά, επίσης, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Ο κύριος εκπονητής της έκθεσης ήταν ο κ. Κίσλινγκ. Ο σάλος που θα συνοδεύσει την εμφάνιση είναι πρωτοφανής. Από τη συντηρητική Δεξιά μέχρι την κομμουνιστική Αριστερά όλοι κατακεραυνώνουν μια ενέργεια που θεωρήθηκε προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της Ελλάδας.
«Οι αντιδράσεις πραγματικά μου προκάλεσαν σοκ», λέει ο κ. Κίσλινγκ. «Δεν είχαμε καμία πρόθεση να θίξουμε ελληνικές ευαισθησίες. Ηταν μια έκθεση που δημοσιεύεται κάθε χρόνο και εκείνη τη χρονιά, στη βάση των πληροφοριών που είχα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να περιληφθούν. Πράγματι έκανα αρκετή έρευνα, μίλησα με αρκετούς ανθρώπους και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της Ελλάδας σε θέματα μειονοτήτων δεν συμβάδιζε με αυτά που είχε υπογράψει στη διάσκεψη της ΟΑΣΕ της Κοπεγχάγης. Η Ελλάδα ήταν τότε στην περίοδο της μετάβασης από μια σχετικά παραδοσιακή και εθνικά ομοιογενή κοινωνία σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή η μετάβαση συνεπάγεται την κριτική επανεξέταση της Ιστορίας και της μυθολογίας της χώρας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ύστερα από 12 έτη διαπιστώνω ότι έχει υπάρξει μια σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό, αν και τότε φυσικά υπήρχαν ορισμένοι μεμονωμένοι διανοητές που εξέταζαν κριτικά την Ιστορία.
Από εφημερίδα Ελευθεροτυπία. www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: