ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Τα αμερικανόθρεφτα μπουμπούκια της Χαριλάου Τρικούπη.


* Ποιος είναι ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠαΣοΚ

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ενας «αλεξιπτωτιστής» της πολιτικής

H σχέση του με τα κοινά, η κριτική εκ των έσω, η απομάκρυνση και η επιστροφή

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Δύο ημέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παρατηρήθηκε πρωτοφανής κινητικότητα περί τη Χαριλάου Τρικούπη ­ για τα δεδομένα των τελευταίων δύο ετών τουλάχιστον. Από το περιβάλλον του προέδρου του ΠαΣοΚ διέρρευσε μια έντονη φημολογία ότι έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικές αλλαγές προσώπων και τα πρόωρα συμπεράσματα στα δημοσιογραφικά γραφεία μοιραία οδηγούσαν στο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικές τομές στο κόμμα και στο επιτελείο του. Απ' ό,τι τελικώς αποδείχθηκε, οι τομές δεν ήταν και τόσο δραματικές. Πέραν του ορισμού του κ. Θ. Πάγκαλου ως υπευθύνου του κόμματος για τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, τα όσα βαρυσήμαντα αποφάσισε ο κ. Παπανδρέου αφορούσαν το πολιτικό του γραφείο, από όπου αποχώρησε ο κ. B. Βαλασόπουλος (αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες σχετικές με την τοπική αυτοδιοίκηση) και στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Π. Γερουλάνος. H ανακοίνωση του ονόματος του κ. Γερουλάνου άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων στο ΠαΣοΚ, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει προκαλέσει πολλά σχόλια τα τελευταία χρόνια ­ κατά κύριο λόγο αρνητικά.

H επιστροφή του κ. Παύλου Γερουλάνου κατά πολλούς δίνει σαφείς ενδείξεις για ένα πράγμα: το ποιοι είναι οι συνομιλητές του κ. Γ. Παπανδρέου. Εδώ και πολλούς μήνες στο ΠαΣοΚ άλλοι αναρωτιούνται και άλλοι παρουσιάζουν ως αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει επαρκή «ομάδα» να τον περιστοιχίζει. Επειτα από την τοποθέτηση του κ. Γερουλάνου στο πολιτικό γραφείο του οι περισσότεροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ή να επιβεβαιώνονται στις εκτιμήσεις τους ως προς το ποια είναι η πραγματική ομάδα Παπανδρέου. Αυτό βεβαίως δεν οδηγεί αναγκαστικά σε θετικά συμπεράσματα για την πολιτική της επάρκεια.
Ο κ. Γερουλάνος από πολλούς χαρακτηρίζεται «αλεξιπτωτιστής» της πολιτικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι γράφτηκε στο ΠαΣοΚ μόλις το 2001, έπειτα από 10ετή σχεδόν γνωριμία με τον κ. Γ. Παπανδρέου και χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με το κόμμα σε οποιοδήποτε επίπεδο. H οικογένειά του είναι μία από τις γνωστότερες της Κεφαλλονιάς και των κοσμικών κύκλων των Αθηνών, ενώ οι βασιλικές πολιτικές καταβολές της οδήγησαν πολλές φορές κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ σε σχόλια και υπαινιγμούς εναντίον του. Κάποιοι είχαν ερμηνεύσει ως σαφή αιχμή κατά (και) του κ. Γερουλάνου το σχόλιο του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος επί των ημερών του κ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι στους διαδρόμους του υπουργείου οι συνομιλίες γίνονται στα αγγλικά, με αμερικανική προφορά...
Ο νέος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Παπανδρέου είναι σήμερα 40 ετών και έχει σπουδάσει στα Williams College, MIT και Harvard των ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με την κυρία Λάρα Μπαραζί, γόνο εύπορης οικογένειας χριστιανών του Λιβάνου.
Γνωρίστηκε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ όταν αυτός παρέμεινε στη Βοστώνη κατά το διάστημα 1990-93. Την εποχή εκείνη ωστόσο δεν είχε διαφανεί σαφώς η πρόθεσή του να αναλάβει κάποιον πολιτικό ρόλο, κάτι που έγινε φανερό όταν ο κ. Παπανδρέου τον διόρισε ειδικό του σύμβουλο το 1999 και λίγο αργότερα γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Οπως διαπιστώθηκε εν τέλει, ο πραγματικός ρόλος του κ. Γερουλάνου στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν αυτός του time manager του κ. Παπανδρέου ­ «κάτι σαν μπάτλερ του Γιώργου» έλεγαν και εξακολουθούν να λένε κάποιοι μέσα στο ΠαΣοΚ, οι οποίοι θυμούνται ότι στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γερουλάνος ουσιαστικά δεν είχε ποτέ συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν συμμετείχε σε πολιτικές συσκέψεις και δεν χάραζε πολιτική. Από τη θέση εκείνη πάντως είχε καταφέρει να έλθει σε ρήξεις με το σύνολο σχεδόν των συνεργατών του κ. Παπανδρέου.
Οταν ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο κ. Γερουλάνος έγινε ένα από τα πρόσωπα που στελέχωσαν το επικοινωνιακό του επιτελείο. Για την ακρίβεια, ήταν μια «σφήνα» ανάμεσα στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, την επίσημη εκπρόσωπο του κόμματος εκείνη την περίοδο, και στον κ. N. Αθανασάκη, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι η κινητήρια δύναμη του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΠαΣοΚ.
Κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι είχε συμβεί τη νύχτα του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης χρεώνουν σε μεγάλο βαθμό στον κ. Γερουλάνο την παταγώδη αποτυχία της τελευταίας στιγμής, όταν ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε εξαιρετικά ασαφής και διστακτικός στην τελική του παρέμβαση. Λέγεται ότι καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αποτυχία είχε διαδραματίσει ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ με δυσκολία διατηρούσε την ψυχραιμία του πίσω από τις κάμερες, ενώ τα τελευταία λεπτά είχε διαμηνύσει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι θα έπρεπε να ξεφύγει από όσα είχε προγραμματίσει να πει και να τροποποποιήσει την τελική του παρέμβαση. Οι περισσότεροι σήμερα στο ΠαΣοΚ θέλουν να ξεχάσουν εκείνο το βράδυ, όπως και όλη την παρουσία του κ. Γερουλάνου στην προεκλογική περίοδο. Οσοι του καταλογίζουν ασθενές πολιτικό κριτήριο και χαλαρή σχέση με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας δεν λησμονούν μια ιστορική του απορία, την οποία είχε διατυπώσει κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Ζάκυνθο. Ενώ ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί, ο κ. Γερουλάνος στράφηκε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την περιοδεία και ρώτησε: «Ρε παιδιά, πώς καταλαβαίνετε ότι είναι καλή η συγκέντρωση;». H έκπληξη των πολιτικών συντακτών ήταν ομολογουμένως μεγάλη. Κατά σύμπτωση δε η Ζάκυνθος ήταν και η μοναδική μονοεδρική που κέρδισε το ΠαΣοΚ στις προηγούμενες εκλογές.
Μετά την ήττα στις εκλογές ο κ. Γερουλάνος απομακρύνθηκε χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία από τον ούτως ή άλλως άτυπο ρόλο του εκπροσώπου του προέδρου του ΠαΣοΚ. Σήμερα επανέρχεται στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου με θεσμική θέση, χωρίς να είναι για μία ακόμη φορά σαφές ποιος ακριβώς θα είναι ο πραγματικός του ρόλος. «Μάλλον κανένας» επιμένουν κάποια στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά εχθροί και φίλοι του εκτιμούν ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι ίσχυε πάντα: «Ο Παύλος θα είναι παντού και πουθενά».

Το ΒΗΜΑ, 08/01/2006 www.tovima.dolnet.gr
===================================================================
Τα ψάρια του Γερουλάνου στα «in» εστιατόρια του κόσμου

Ο πιο στενός συνεργάτης του Γιώργου, ο Παύλος Γερουλάνος, τις ημέρες των εορτών έφυγε για το εξωτερικό. Πήγε μαζί με τα παιδιά του στους γονείς της γυναίκας του, που κατάγονται από τον Λίβανο. Πριν φουντώσει ο πόλεμος με το Ισραήλ φρόντισαν και έφυγαν για την Αμερική για να είναι ασφαλείς. Στη χώρα που σπούδασε ο Παύλος και γνώρισε τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Γερουλάνος αμέσως μετά τις εκλογές για μια περίοδο απομακρύνθηκε από τον Γιώργο γιατί δεν μπορούσε άλλο να βλέπει διαφόρους από τον κύκλο του να κάνουν ανεπίτρεπτα επικοινωνιακά λάθη. Έπειτα από δύο χρόνια επανήλθε. Τον είχε συναντήσει κάποια στιγμή ο Γιώργος στον δρόμο και του ζήτησε ραντεβού. Μέχρι σήμερα το ραντεβού του με τον Γιώργο του βγήκε σε καλό. Εγκαταστάθηκε στον πέμπτο όροφο του ΠΑΣΟΚ και άρχισε τη λάντζα. Ραντεβού με τον έναν, ραντεβού με τον άλλον. Οποιον δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να συναντήσει ο Γιώργος, έριχνε το μπαλάκι στον Παύλο. Είναι ο κυματοθραύστης του.
Τις ελεύθερες ώρες του παίζει με το κάτασπρο σκυλί του, ενώ διατηρεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του μια επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το εκτροφείο ψαριών στο Λιβάδι της Κεφαλονιάς έχει τη δυνατότητα πια να εκπληρώνει καθημερινά παραγγελίες σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Μέχρι και στη Ρωσία, όπου στέλνει τόνους ψαριών σε διάφορες μορφές κατ’ ευθείαν στα πιο «in» εστιατόρια της Μόσχας, ταΐζοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς μοσχοβίτες.
Ανθρωπος από αστική οικογένεια, τον έχει τον τρόπο του οικονομικά. Πριν από λίγο διάστημα η επιχείρηση εκτροφής ψαριών δεν πήγαινε καλά, αλλά την έσωσε κάνοντάς την μια επιχείρηση από τις πιο υγιείς στο είδος της. Σήμερα είναι από τους συνεργάτες του Γιώργου που μιλάει κάθε ημέρα μαζί του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο. Είναι αυτός που σχεδίασε πρόσφατα τις διάφορες επισκέψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα ΚΑΠΗ του Μοσχάτου, στο νηπιαγωγείο στα Οινόφυτα, στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου και όλα όσα θα ακολουθήσουν στον νέο χρόνο.
Ιδιαίτερα έξυπνος, έχει πολλές παραστάσεις από το επιτελείο του Κλίντον και επιχειρηματολογεί με βάση πάντα το τι γίνεται στον Λευκό Οίκο, όποιο κι αν είναι το αφεντικό. Βεβαίως προσαρμόζει τις ιδέες με την ελληνική πολιτική σκηνή και πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να έχουν την εμπειρία και την παιδεία του.
===================================================================
Μετά το 1996 το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε μια "κοπερνίκεια" μεταβολή της εθνικής στρατηγικής του. Το ρεύμα που γεννήθηκε το 1974, ως απάντηση στην εθνική καταστροφή που προκάλεσε η εξάρτηση από την Αμερική, έγινε το κόμμα των Ιμίων, της Μαδρίτης, του Οτσαλάν, του ζεϊμπέκικου και του σχεδίου Ανάν. Ο Άλεξ Ρόντος έκανε (ψυχροπολεμική) πολιτική στο Βελιγράδι και έναντι της Μόσχας, ο Παύλος Γερουλάνος και η Πωλίνα Λάμψα καλλιεργούσαν τους δεσμούς με τις πιο φιλοϊσραηλινές, φιλοαμερικανικές και φιλοπόλεμες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε, στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", προ της εισβολής στο Ιράκ, κατανόηση στις αμερικανικές αιτιάσεις για όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτή η πολιτική μπορεί να θεωρηθεί σωστή ή λάθος, αλλά δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί η συνέχεια -μάλλον πρόκειται για την άρνηση- της πολιτικής του Ανδρέα. Ουδείς ρώτησε "μέλη και φίλους" αν την θέλουν και την προτιμάνε, ούτε σε συνέδριο υιοθετήθηκε, ούτε σε δημοψήφισμα. "Κοπερνίκεια" η μεταβολή αυτή επιβλήθηκε σε μέλη και σε οπαδούς που οι ηγέτες θεώρησαν περίπου ιδιοκτησία τους. Αναπόφευκτο ήταν να πληρώσουν το λογαριασμό και δεν τον έχουν καν πληρώσει ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος του. Είναι μεγάλο αλλά συχνό πολιτικό και όχι μόνο λάθος η υποτίμηση της νοημοσύνης των ανθρώπων.
===================================================================
Ενα ΠΑΣΟΚ μεταλλαγμένο,ένα ΠΑΣΟΚ με αμερικανοθρεμένα στελέχη,απόγονοι φιλοβασιλικών,φιλοισραηλινοί και αρνητές της ιστορίας του περήφανου Λαϊκού Κινήματος μας.
Του ζητήσαμε να τ'αλλάξει όλα και τ'άλλαξε.
Διέλυσε ένα περήφανο Κίνημα για να το καταντήσει Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Και για του λόγου το αληθές,ορίστε με τι ασχολούνταν στο ΠΑΣΟΚ:
Ποιός να βρεί χρόνο να ασχοληθεί με την ανεργία,την φτώχεια,την ακρίβεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: