ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Tα τέσσερα, παρά κάτι, έτη της προεδρίας του Γ. Α. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ μόνο ως κενό μπορούν να περιγραφούν. Ως ένα πολιτικό κενό φτιαγμένο από πράξεις και λόγους αντιφατικούς και αλληλοαναιρούμενους, μια αληθινή μαύρη τρύπα, που ήταν επόμενο να οδηγήσει εκεί που οδήγησε: στη σύγχυση, την αποθάρρυνση, την ήττα.Το ότι ο ναυαγισμένος ηγέτης αμφισβητήθηκε ευθύς μόλις ήρθε στο φως το ναυάγιο, δεν εκπλήσσει. Πάντα έτσι γίνεται. Πολύ περισσότερο εκπλήσσει ότι υπήρξαν άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια που πίστευαν με τα σωστά τους πως τα πράγματα στο καράβι έβαιναν καλώς, πως ο καπετάνιος χάρασσε ορθή ρότα και πως το σίγουρο λιμάνι της κυβερνητικής εξουσίας είναι κοντά.Κάποιοι από αυτούς τώρα αντιδρούν θυμικά και οργισμένα. Το να παραδεχτούν ότι έσφαλαν, ότι υπήρξαν τυφλοί εμπρός στην πραγματικότητα, ότι ποντάρισαν λάθος, είναι, βλέπετε, επώδυνο. Κι αυτό γιατί προϋποθέτει από μέρους τους μια σκληρή και ειλικρινή αυτοκριτική. Ευκολότερη είναι η μετάθεση της ευθύνης, η επίρριψή της σε τρίτους. Ετσι την κατραπακιά του εκλογικού αποτελέσματος δεν τη χρεώνεται ο σβέρκος εκείνου που οι πάντες γνωρίζουν πως έφταιξε, αλλά γίνεται προσπάθεια να τη φορτωθεί αναδρομικά αυτός που -εύλογα- προσπαθεί να αντιδράσει.Οπως οι μεμονωμένοι άνθρωποι, έτσι και οι συλλογικοί οργανισμοί σπανίως αυτοκτονούν. Η φύση των πραγμάτων το θέλει, αργά ή γρήγορα, και τα πιο οργίλα πάθη να καταλαγιάζουν. Τότε τη θέση τους παίρνουν από τη μία μεριά η νηφάλια σκέψη, από την άλλη κάτι ακόμη βαθύτερο: το ίδιο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Στην περίπτωσή μας, και η μία και το άλλο μάς λένε ένα πράγμα. Χωρίς αλλαγή ηγεσίας, μέλλον για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δικαιούται κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει. Δικαιούται δηλαδή να ελπίζει ή να ανησυχεί, να τον εμπιστεύεται ή να κρατά απέναντί του επιφυλάξεις. Δικαιούται όμως και ο ίδιος να απαιτεί από το κόμμα του ό,τι ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί αυτονόητο: την ευκαιρία να δοκιμαστεί.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών είναι ξεκάθαρο και διαυγές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του, να ξαναβρεί το χαμένο δρόμο του σοσιαλισμού, να ακολουθήσει πραγματικά αριστερή και όχι κεντροδεξιά πορεία, να συνάψει πολιτική και κοινωνική «συμμαχία» με τα κόμματα της αριστεράς.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να σταματήσει να ισορροπεί ανάμεσα στην σοσιαλιστική του ιστορία και την νέο-αστική πολιτική των μεγάλων συγκλύσεων και συναινέσεων. Οφείλει να προχωρήσει σε μια εσωτερική αλλαγή που να μοιάζει με μια πραγματική κοινωνική επανίδρυση.

Αυτή η επανίδρυση, σε ένα κόμμα δημοκρατικό, όπως το Κίνημα μας, που έχει όργανα και καταστατικό μπορεί να γίνει με συλλογικότητα. Τα συντεταγμένα όργανα του, ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, τα μέλη και τα στελέχη του μπορούν να διασφαλίσουν την ενότητά και να ξεπεράσουν την κρίση.

Εγγυητής αυτής της νέας πορείας, αλλά και της ενότητας του Κινήματός μας, είναι η βάση του. Για την αποκατάσταση της εσωκομματικής γαλήνης αλλά και για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.

Διάλογος που πρέπει να αγγίξει τόσο τα ουσιαστικά αίτια της ήττας, όσο και την μελλοντική φυσιογνωμία και το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Το Κίνημα οφείλει να δρα με βάση τις διαμορφούμενες κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις και όχι με βάση προσωποπαγείς ισορροπίες, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται και με την επιρροή τηλεοπτικών σταθμών και γενικά των ΜΜΕ.

Οι εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν ή έχουν καταφέρει να «υιοθετήσουν» μέλη του πολιτικού προσωπικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις και να καθορίσουν το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ας περιοριστούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η ολοκληρωμένη καταγραφή και η αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων.

Η προσπάθεια απόδοσης των ευθυνών για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μόνο στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολιτικά ανιστόρητη αλλά και εκ του πονηρού. Τις εκλογές τις χάνουν τα πολιτικά κόμματα στη βάση της κατασταλαγμένης αντίληψης που έχει η κοινωνία για αυτά και τα στελέχη τους.

Κάθε προσπάθεια να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι υποκρύπτει αχαλίνωτες πολιτικές φιλοδοξίες επίδοξων αρχηγών και εκείνων που τους πλαισιώνουν. Οι «εν αναμονή» αρχηγοί που συστηματικά αμφισβητούν κάθε ηγεσία στο πρώτο κακό αποτέλεσμα ας περιμένουν την κρίση του λαού.

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και όχι η ώρα του Πρετεντέρη! Αναζητώντας λοιπόν την αλήθεια για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιβάλλεται να αξιολογήσουμε και την συνολική συστράτευση των στελεχών του κινήματος στην εκλογική μάχη.

Μήπως κάποια στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρήκαν την κατάλληλη ώρα για διακοπές και χαλάρωση; Μήπως κάποιοι σύντροφοι ευαγγελίζονταν την επερχόμενη ήττα σαν να έφτανε η ώρα της δικής τους ιστορικής-εσωτερικής δικαίωσης; Μήπως κάποιοι που είχαν απομονωθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, επεδίωξαν την ήττα για να ανακάμψουν με στόχο την εξουσία;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που με πληρότητα και συμπληρωματικότητα έδινε απαντήσεις στα σύγχρονα θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα υπήρξε ικανοποιητική ανανέωση σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών, όπου οι περισσότεροι έγιναν θετικά αποδεκτοί από τους φίλους και τους οπαδούς μας.

Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητισμό και την αλαζονεία που πλήττει σειρά στελεχών του κινήματος σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα οι προσωπικές στρατηγικές οδήγησαν σε απώλειες, ακόμα και στη Κρήτη. Οι φωτιές και το κλίμα συμψηφισμού ευθυνών που καλλιέργησαν με κάθε τρόπο τα ΜΜΕ σε συνδυασμό με την μικρή προεκλογική περίοδο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Η συνθηματική ρητορεία της Κυβέρνησης και η αδυναμία άσκησης ουσιαστικού και σε βάθος προγραμματικού λόγου, στα πλαίσια της τηλεοπτικής δημοκρατίας, έκλειναν την πλάστιγγα υπέρ του κόμματος που πορεύτηκε με δημοσκοπήσεις και χωρίς πρόγραμμα-δεσμεύσεις.

Ειδικότερα η αδυναμία των μεσαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφομοιώσουν ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα και παράλληλα η αποκοπή τους από την πραγματική κοινωνική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την κοινωνία συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθίζηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και πολιτικός διάλογος, με κύριο, αλλά όχι μοναδικό, στόχο την ενότητα και τη συνοχή του κινήματος. Ο διάλογος πρέπει να αποβλέπει και στην πλήρη αποσαφήνιση της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αναφορά στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη και στα οράματα του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου.

Χρειάζεται επειγόντως να επιβεβαιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του πολιτικού μας φορέα και να οριοθετηθούν οι διαφορές μας από τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που προφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα εξωθεσμικών κέντρων, των κουμπάρων και των «δικών» τους παιδιών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να αντισταθεί στην αποϊδεολογικοποιημένη πολιτική προσέγγιση-κατάταξη του «κέντρου», είτε αυτό εκφράζεται στη λογική του «μεσαίου χώρου», είτε στη λογική της «κεντροαριστεράς», είτε του «κοινωνικού κέντρου». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατικό ριζοσπαστικό και προοδευτικό κίνημα.

Η προσπάθεια για την αλλαγή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να στηρίζεται στους γνωστούς 'παραθυρόβιους', που για μεγάλο διάστημα παρέλαυναν στα κανάλια, χωρίς ποτέ να αναδεικνύουν την ουσία του προγραμματικού λόγου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι περισσότεροι αντί να βρεθούν κοντά στους πολίτες και τα προβλήματα τους έχουν πετύχει να συμβάλουν στην απαξίωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος ότι δεν τόλμησε όσο έπρεπε. Δεν συγκρούστηκε με τα «κακώς κείμενα» στη βάση του πολυσυλλεκτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επιλογή που έχει αξία όταν αυτή η πολυσυλλεκτικότητα στηρίζεται σε κοινωνικές δυνάμεις και όχι σε «βαρονίες» συμφερόντων. Κάποιοι κατάφεραν να αποκτήσει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βαρώνους!

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος να «δείξει τα δόντια του», χωρίς να ολοκληρώσει το «άλλαξε τα όλα» πολύ νωρίς. Όταν «έκοψε» βουλευτές που ενεπλάκησαν στην «υπόθεση Πάχτα». Όταν έφερε ένα εντελώς νέο ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών. Όταν προώθησε μερικά "καθαρά" στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο. Όταν το 2005 μετά την ΔΕΘ σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε ότι δεν θα κυβερνήσει με τους TVstar, καλώντας τα ΜΜΕ-lobby να προβάλουν και τα νέα στελέχη του Κινήματος.

Αλήθεια, ποιος "επενδυτής" θα αποσύρει την "επιρροή" του και θα αποχωριστεί το πολιτικό προσωπικό που επηρεάζει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη ΝΔ ή άλλα κόμματα (όλοι γνωρίζουμε τη λίστα των στελεχών, όλων των κομμάτων, που συστηματικά εμφανίζονται και ανακυκλώνονται στα talk-show.)

Αυτό επιχειρείται «ρευστοποιηθεί» σήμερα! Συγκεκριμένες “επιχειρηματικές επιρροές” στρατεύονται πίσω από την επιλογή, σα να πρόκειται για «νέο διευθύνοντα σύμβουλο», φιλόδοξων "μετόχων". Αυτό που δεν ξέρουν όλοι αυτοί είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μια μόνο μια μετοχή και μόνο έναν ιδιοκτήτη, τον ΛΑΟ!

Η προσπάθεια μας λοιπόν οφείλει να γίνει με αρωγό την βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να εκφραστούν άμεσα όλα τα τοπικά όργανα του Κινήματος (Σ.Ε., Ν.Ε., Π.Ε.) Παράλληλα όλοι οι σύντροφοι που εκπροσωπούν το Κίνημα μας, και τον λαό του Ηρακλείου, σε διάφορα αιρετά όργανα ή σε θεσμούς επιβάλλεται να τοποθετηθούν δημόσια για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο δεν έχουν λάβει ακόμα καθαρή και δημόσια πολιτική θέση. Η κρίση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σημαντική και δεν μπορεί να επιχειρείται η επίλυση της με παρασκήνια, διαπραγματεύσεις και απολιτικές στοιχίσεις. Ο λαός του Ηρακλείου δικαιούται να μάθει την άποψη προβεβλημένων στελεχών και επικεφαλείς οργάνων.

Όσοι φιλοδοξούν να εκπροσωπούν τους φίλους και τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι υποχρεωμένοι να μην φοβούνται το κόστος των επιλογών τους και να μην πατάνε σε δυο βάρκες ή να λειτουργούν καιροσκοπικά.

Εμείς δηλώνουμε στην στήριξη μας στον Γιώργο Παπανδρέου και συστρατευόμαστε στην προσπάθεια για ρήξεις, τομές και ανατροπές.

Πρόεδρε, ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σταυρουλάκη Σοφία, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μποκέας Μενέλαος, μέλος Ν.Ε. Ρεθύμνου, αναπληρωτής γραμματέας Δ.Ο. Ρεθύμνου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ανωγειανάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καναβάκης Νάσος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βόρειων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυδάκης Μάνθος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυπάκη Κυριακή, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βιάννου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μυτάρας Βασίλης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπαδάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πολιτάκη Ειρήνη, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρασιανάκης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Κόφινα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στεργιόπουλος Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σφακιανάκης Ζαχαρίας, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Δυτικών συνοικιών Δήμου Ηρακλείου.

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών είναι ξεκάθαρο και διαυγές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του, να ξαναβρεί το χαμένο δρόμο του σοσιαλισμού, να ακολουθήσει πραγματικά αριστερή και όχι κεντροδεξιά πορεία, να συνάψει πολιτική και κοινωνική «συμμαχία» με τα κόμματα της αριστεράς.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να σταματήσει να ισορροπεί ανάμεσα στην σοσιαλιστική του ιστορία και την νέο-αστική πολιτική των μεγάλων συγκλύσεων και συναινέσεων. Οφείλει να προχωρήσει σε μια εσωτερική αλλαγή που να μοιάζει με μια πραγματική κοινωνική επανίδρυση.

Αυτή η επανίδρυση, σε ένα κόμμα δημοκρατικό, όπως το Κίνημα μας, που έχει όργανα και καταστατικό μπορεί να γίνει με συλλογικότητα. Τα συντεταγμένα όργανα του, ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, τα μέλη και τα στελέχη του μπορούν να διασφαλίσουν την ενότητά και να ξεπεράσουν την κρίση.

Εγγυητής αυτής της νέας πορείας, αλλά και της ενότητας του Κινήματός μας, είναι η βάση του. Για την αποκατάσταση της εσωκομματικής γαλήνης αλλά και για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.

Διάλογος που πρέπει να αγγίξει τόσο τα ουσιαστικά αίτια της ήττας, όσο και την μελλοντική φυσιογνωμία και το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Το Κίνημα οφείλει να δρα με βάση τις διαμορφούμενες κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις και όχι με βάση προσωποπαγείς ισορροπίες, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται και με την επιρροή τηλεοπτικών σταθμών και γενικά των ΜΜΕ.

Οι εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν ή έχουν καταφέρει να «υιοθετήσουν» μέλη του πολιτικού προσωπικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις και να καθορίσουν το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ας περιοριστούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η ολοκληρωμένη καταγραφή και η αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων.

Η προσπάθεια απόδοσης των ευθυνών για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μόνο στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολιτικά ανιστόρητη αλλά και εκ του πονηρού. Τις εκλογές τις χάνουν τα πολιτικά κόμματα στη βάση της κατασταλαγμένης αντίληψης που έχει η κοινωνία για αυτά και τα στελέχη τους.

Κάθε προσπάθεια να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι υποκρύπτει αχαλίνωτες πολιτικές φιλοδοξίες επίδοξων αρχηγών και εκείνων που τους πλαισιώνουν. Οι «εν αναμονή» αρχηγοί που συστηματικά αμφισβητούν κάθε ηγεσία στο πρώτο κακό αποτέλεσμα ας περιμένουν την κρίση του λαού.

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και όχι η ώρα του Πρετεντέρη! Αναζητώντας λοιπόν την αλήθεια για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιβάλλεται να αξιολογήσουμε και την συνολική συστράτευση των στελεχών του κινήματος στην εκλογική μάχη.

Μήπως κάποια στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρήκαν την κατάλληλη ώρα για διακοπές και χαλάρωση; Μήπως κάποιοι σύντροφοι ευαγγελίζονταν την επερχόμενη ήττα σαν να έφτανε η ώρα της δικής τους ιστορικής-εσωτερικής δικαίωσης; Μήπως κάποιοι που είχαν απομονωθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, επεδίωξαν την ήττα για να ανακάμψουν με στόχο την εξουσία;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που με πληρότητα και συμπληρωματικότητα έδινε απαντήσεις στα σύγχρονα θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα υπήρξε ικανοποιητική ανανέωση σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών, όπου οι περισσότεροι έγιναν θετικά αποδεκτοί από τους φίλους και τους οπαδούς μας.

Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητισμό και την αλαζονεία που πλήττει σειρά στελεχών του κινήματος σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα οι προσωπικές στρατηγικές οδήγησαν σε απώλειες, ακόμα και στη Κρήτη. Οι φωτιές και το κλίμα συμψηφισμού ευθυνών που καλλιέργησαν με κάθε τρόπο τα ΜΜΕ σε συνδυασμό με την μικρή προεκλογική περίοδο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Η συνθηματική ρητορεία της Κυβέρνησης και η αδυναμία άσκησης ουσιαστικού και σε βάθος προγραμματικού λόγου, στα πλαίσια της τηλεοπτικής δημοκρατίας, έκλειναν την πλάστιγγα υπέρ του κόμματος που πορεύτηκε με δημοσκοπήσεις και χωρίς πρόγραμμα-δεσμεύσεις.

Ειδικότερα η αδυναμία των μεσαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφομοιώσουν ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα και παράλληλα η αποκοπή τους από την πραγματική κοινωνική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την κοινωνία συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθίζηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και πολιτικός διάλογος, με κύριο, αλλά όχι μοναδικό, στόχο την ενότητα και τη συνοχή του κινήματος. Ο διάλογος πρέπει να αποβλέπει και στην πλήρη αποσαφήνιση της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αναφορά στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη και στα οράματα του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου.

Χρειάζεται επειγόντως να επιβεβαιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του πολιτικού μας φορέα και να οριοθετηθούν οι διαφορές μας από τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που προφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα εξωθεσμικών κέντρων, των κουμπάρων και των «δικών» τους παιδιών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να αντισταθεί στην αποϊδεολογικοποιημένη πολιτική προσέγγιση-κατάταξη του «κέντρου», είτε αυτό εκφράζεται στη λογική του «μεσαίου χώρου», είτε στη λογική της «κεντροαριστεράς», είτε του «κοινωνικού κέντρου». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατικό ριζοσπαστικό και προοδευτικό κίνημα.

Η προσπάθεια για την αλλαγή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να στηρίζεται στους γνωστούς 'παραθυρόβιους', που για μεγάλο διάστημα παρέλαυναν στα κανάλια, χωρίς ποτέ να αναδεικνύουν την ουσία του προγραμματικού λόγου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι περισσότεροι αντί να βρεθούν κοντά στους πολίτες και τα προβλήματα τους έχουν πετύχει να συμβάλουν στην απαξίωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος ότι δεν τόλμησε όσο έπρεπε. Δεν συγκρούστηκε με τα «κακώς κείμενα» στη βάση του πολυσυλλεκτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επιλογή που έχει αξία όταν αυτή η πολυσυλλεκτικότητα στηρίζεται σε κοινωνικές δυνάμεις και όχι σε «βαρονίες» συμφερόντων. Κάποιοι κατάφεραν να αποκτήσει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βαρώνους!

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος να «δείξει τα δόντια του», χωρίς να ολοκληρώσει το «άλλαξε τα όλα» πολύ νωρίς. Όταν «έκοψε» βουλευτές που ενεπλάκησαν στην «υπόθεση Πάχτα». Όταν έφερε ένα εντελώς νέο ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών. Όταν προώθησε μερικά "καθαρά" στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο. Όταν το 2005 μετά την ΔΕΘ σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε ότι δεν θα κυβερνήσει με τους TVstar, καλώντας τα ΜΜΕ-lobby να προβάλουν και τα νέα στελέχη του Κινήματος.

Αλήθεια, ποιος "επενδυτής" θα αποσύρει την "επιρροή" του και θα αποχωριστεί το πολιτικό προσωπικό που επηρεάζει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη ΝΔ ή άλλα κόμματα (όλοι γνωρίζουμε τη λίστα των στελεχών, όλων των κομμάτων, που συστηματικά εμφανίζονται και ανακυκλώνονται στα talk-show.)

Αυτό επιχειρείται «ρευστοποιηθεί» σήμερα! Συγκεκριμένες “επιχειρηματικές επιρροές” στρατεύονται πίσω από την επιλογή, σα να πρόκειται για «νέο διευθύνοντα σύμβουλο», φιλόδοξων "μετόχων". Αυτό που δεν ξέρουν όλοι αυτοί είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μια μόνο μια μετοχή και μόνο έναν ιδιοκτήτη, τον ΛΑΟ!

Η προσπάθεια μας λοιπόν οφείλει να γίνει με αρωγό την βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να εκφραστούν άμεσα όλα τα τοπικά όργανα του Κινήματος (Σ.Ε., Ν.Ε., Π.Ε.) Παράλληλα όλοι οι σύντροφοι που εκπροσωπούν το Κίνημα μας, και τον λαό του Ηρακλείου, σε διάφορα αιρετά όργανα ή σε θεσμούς επιβάλλεται να τοποθετηθούν δημόσια για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο δεν έχουν λάβει ακόμα καθαρή και δημόσια πολιτική θέση. Η κρίση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σημαντική και δεν μπορεί να επιχειρείται η επίλυση της με παρασκήνια, διαπραγματεύσεις και απολιτικές στοιχίσεις. Ο λαός του Ηρακλείου δικαιούται να μάθει την άποψη προβεβλημένων στελεχών και επικεφαλείς οργάνων.

Όσοι φιλοδοξούν να εκπροσωπούν τους φίλους και τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι υποχρεωμένοι να μην φοβούνται το κόστος των επιλογών τους και να μην πατάνε σε δυο βάρκες ή να λειτουργούν καιροσκοπικά.

Εμείς δηλώνουμε στην στήριξη μας στον Γιώργο Παπανδρέου και συστρατευόμαστε στην προσπάθεια για ρήξεις, τομές και ανατροπές.

Πρόεδρε, ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σταυρουλάκη Σοφία, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μποκέας Μενέλαος, μέλος Ν.Ε. Ρεθύμνου, αναπληρωτής γραμματέας Δ.Ο. Ρεθύμνου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ανωγειανάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καναβάκης Νάσος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βόρειων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυδάκης Μάνθος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυπάκη Κυριακή, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βιάννου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μυτάρας Βασίλης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπαδάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πολιτάκη Ειρήνη, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρασιανάκης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Κόφινα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στεργιόπουλος Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σφακιανάκης Ζαχαρίας, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Δυτικών συνοικιών Δήμου Ηρακλείου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!