ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ!!!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Από παρεμβάσεις συντρόφων



/Η MELOS PASOK είπε...
Tα λάθη και τα ελαττώματα του Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίσθηκαν με κραυγαλέα επιείκεια.
Ο ίδιος αντιμετωπίζεται σαν «πληγωμένος πρίγκιπας», που χρειάζεται συμπαράσταση κι όχι ως ο αρχιτέκτονας της βαρύτατης ήττας.
Παραλλήλως, εκδηλώθηκε και το σύνδρομο της «φυλής», που υπάρχει από παλιά στο ΠΑΣΟΚ. Η αντίφαση του ΠΑΣΟΚ απεικονίζεται καθαρά και στις δημοσκοπήσεις.
Οι ψηφοφόροι του προτιμούν με σημαντική πια διαφορά ως πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν με επίσης σημαντική διαφορά ότι ικανότερος να κερδίσει εκλογές είναι ο Ευ. Βενιζέλος.
Ορισμένοι σπεύδουν να εξάγουν το θετικό συμπέρασμα ότι η παράταξη έχει απαλλαγεί από το σύνδρομο του κυβερνητισμού.Η πραγματικότητα, όμως, είναι, ως συνήθως, πιο πεζή.
Απλώς, σ’ αυτή τη φάση κυριαρχεί η εσωτερική σύγκρουση, παρενέργεια της οποίας είναι η άποψη του «μικρού, αλλά δικού μας ΠΑΣΟΚ». Την άποψη αυτή δεν την εκφράζουν μόνο κάποιοι φανατικοί. Oταν οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν πίσω, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έπαιξε αυτό το χαρτί. Και κατά πάσα πιθανότητα το εννοούσε. Aλλαξε στάση, όταν διαπίστωσε ότι μπορούσε να κερδίσει την ψηφοφορία.
Ακόμα και τώρα, όμως, αφήνει την απειλή της διάσπασης να πλανάται, ασκώντας έναν έμμεσο εκβιασμό.Στο επίπεδο της κομματικής βάσης, το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» συσπειρώθηκε για να πάρει καθυστερημένα την εκδίκησή του από τον Σημιτισμό.
Η «λεπτομέρεια» είναι ότι συσπειρώνεται στη βάση μίας πολιτικής φαντασίωσης κι όχι μίας πολιτικής στρατηγικής, γύρω από ένα όνομα κι όχι γύρω από έναν ηγέτη. Ο Γ. Παπανδρέου, άλλωστε, έχει από ανύπαρκτη έως ελάχιστη ιδεολογικοπολιτική σχέση μ’ όσους τώρα υπερασπίζονται τον «θρόνο» του.Σήμερα εμφανίζεται σαν ιδεολογικός αντίπαλος του Κ. Σημίτη, ενώ η πορεία του αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Εκτός από πολιτική συμμαχία είχε και ιδεολογική συγγένεια με τον σημιτικό «εκσυγχρονισμό». Σ’ ορισμένα ζητήματα, μάλιστα, τον υπερέβαινε. Η εκδοχή του λαϊκού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ του ήταν από ξένη έως απεχθής. Το γεγονός ότι τώρα εμφανίζεται σημαιοφόρος της κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στις ανάγκες της συγκυρίας κι όχι σε ξαφνική ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη.
ΜΕΛΟΣ Δ.Ο.ΠΑΣΟΚ ΠΑΛ.ΦΑΛΗΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: